Апелативен съд – Варна потвърди присъда на подсъдим за убийство,

...
Апелативен съд – Варна потвърди присъда на подсъдим за убийство,
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна потвърди присъда за убийство и притежание на незаконно оръжие

 Апелативен съд – Варна удостовери присъда на обвиняем за ликвидиране, осъществено с нелегално притежавано огнестрелно оръжие. Исмаил А. би трябвало да изтърпи наказване 7 години отнемане от независимост и да изплати обезщетение за претърпени неимуществени вреди на синовете на жертвата – цивилен ищци и частни обвинители в процеса, оповестиха от пресслужбата на съда.

Втората инстанция трябваше да ревизира присъда на Добричкия областен съд, с която е приета виновността на Исмаил К. за това, че на  13.11.2017г. в с.Смолница съзнателно умъртвил Марин Я. Престъплението било осъществено в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия с тежка засегнатост и с принуждение. Доказано е било и второто обвиняване – че без да има нужното позволение, сред 2006г. и 2017г. подсъдимият е имал огнестрелно оръжие – въздушна пушка, модифицирана за пукотевица с бойни патрони и 34 патрона.

След цялостна инспекция на присъдата и преценка на доводите на страните по делото, апелативната инстанция удостовери обстоятелствата. Подсъдимият и жертвата били на почерпка у собствен комшия. След приложимост на алкохол зародил спор сред двамата, те си разменили обиди, след което и удари. Подсъдимият напуснал къщата на домакините, отправяйки закани. Прибрал се у дома и взел пушката. Върнал се в дома на съседите и стрелял против Марин Я. Исмаил се прибрал и скрил оръжието. 73-годишният мъж бързо умрял от контузията в гръдния панер.

Исмаил А. е признал виновността си. Той обаче приема наказването за незаслужено и апелира присъдата пред Варненския апелативен съд. Недоволни са останали и частните обвинители и цивилен ищци, които желаят връщане на делото за ново разглеждане.

За по този начин повдигнато обвиняване – ликвидиране в положение на мощно неспокойствие – законът планува сред 1 и 8 години отнемане от независимост.

Настоящата инстанция назначи съдебно-медицинска експертиза за изясняване на настоящото здравословно положение на подсъдимия. От заключенията й и чуването на движимостите лица в правосъдно съвещание стана ясно, че болесттите му могат да се лекуват в местата за отнемане от независимост.

С решението си Апелативният съд одобри изводите на първата инстанция, че закононарушението е осъществено съзнателно. Стореното е с висока степен на социална заплаха, защото е осъществено пред очите на още двама души, освен това с нелегално притежавани оръжие и муниции. Хладнокръвното овакантяване на местопроизшествието и укриването на оръжието са отегчаващи условия. Към тях обаче въззивният съд добави и използването на алкохол.

Горната инстанция счита, че присъденото наказване ще отнеме опцията на подсъдимия да прави други закононарушения, ще му влияе предупредително и ще го приучи да съблюдава законите и положителните нрави. В същото време ще даде знак на обществото, че похищенията против личността ще бъдат строго глобени.

Решението на Апелативен съд – Варна предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР