Апелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо

...
Апелативен съд – Варна потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо
Коментари Харесай

Потвърдиха ареста на двама братя, държали голямо количество кокаин и марихуана

Апелативен съд – Варна удостовери най-тежката мярка за неотклонение по отношение на двама братя, упрекнати, че при изискванията на продължавано закононарушение и в съучастничество във Варна са държали за разпространяване високорискови опиати. В рамките на следствието от вкъщи на Иван Ж. и Слав Ж. са конфискувани 598,22 г кокаин, 578,59 г марихуана и 0.17 г метаамфетамин. Според обвиняването, на 2 ноември Слав е популяризирал на три лица марихуана и метаамфетамин. Първоначалното задържане е несъмнено от Варненския областен съд, само че бе обжалвано пред актуалната инстанция. 

Защитата твърди, че всяка друга мярка, в това число домакински арест, ще реализира задачите на закона. Адвокатът счита, че отсъстват кумулативно изискваните предпоставки за задържане под стража – доказателства за заплаха от укриване и осъществяване на закононарушение.

Представителят на Апелативната прокуратура обърна внимание на огромното количество и другите по тип наркотични субстанции. По думите му, друга мярка не би осуетила осъществяването на закононарушение, тъй като даже домашният арест не би попречил на Слав Ж. да продава от вкъщи си. Освен това има заплаха обвинените да влияят на очевидци или други лица, съпричастни към незаконната активност. 

Апелативният съд съобрази, че двамата са привлечени за тежко съзнателно закононарушение с предмет по повече от половин кг кокаин и марихуана, и по-малко количество метаамфетамин. Съпричастността на двамата се извежда от събраните гласни и писмени доказателства. Законосъобразен е изводът на първата инстанция, че при по-лека мярка за неотклонение е действителен рискът от осъществяване на закононарушение. Той се извлича от типа и количествата опиати, метода на разпространяването им – от вкъщи и обстоятелството, че не става дума за еднократен акт. Високата социална заплаха на действието също поддържа задържането под стража, защото съгласно практиката на Европейския съд за правата на индивида може да се взема под внимание при първичното взимане на мярка за неотклонение. Домашният арест не е приспособен, тъй като неразрешените субстанции са популяризирани точно от вкъщи. 

Тези съображения доведоха правосъдния състав до заключението, че само задържането под стража може да реализира задачите на закона. Определението на Варненския апелативен съд е дефинитивно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР