Апелативен съд – Варна постанови домашен арест спрямо обвинен в

...
Апелативен съд – Варна постанови домашен арест спрямо обвинен в
Коментари Харесай

Обвинен в убийството на баща си ще бъде под домашен арест, заради прекаран тежък инфаркт

Апелативен съд – Варна постанови домакински арест по отношение на упрекнат в убийството на татко си.

Танер А. е притеглен към наказателна отговорност за това, че на 3 август лишил живота на родителя си в тервелското село Зърнево. Седмица преди действието Районният съд в Тервел е издал заповед за незабавна отбрана с ограничения за протекция във връзка с бащата. След закононарушението синът получил изострен инфаркт, бил приет в болница и са му сложени стендове. Заседанието на първата инстанция се е провело в болничното заведение.

Обвиняемият апелира непрекъснатия си арест, натрапен от Окръжния съд в Добрич. В намерено съвещание във вторник Апелативният съд реши за неотложно да назначи съдебно-медицинска експертиза, която да откри здравословния му статус. От заключението на вещото лице е видно, че положението изисква сложно лекуване, което е несъвместимо с изискванията на следствения арест. Задържането под стража основава действителни опасности за утежняване на здравето и за живота на Танер А.

В днешното съвещание представителят на Апелативната прокуратура предложи обвиненият да бъде настанен за лекуване в затворническата болница в София. Адвокатът настоя за домакински арест.

Въззивната инстанция се солидаризира напълно с правните заключения на Окръжния съд: събраните доказателства поддържат обоснованото съмнение за съпричастността на обвинения към осъщественото. Правилно първостепенният съд е приел, че има заплаха Танер А. да се укрие или извърши закононарушение. Настоящият правосъден състав обаче съобрази заключенията на съдебно-медицинската експертиза. Те обуславят съществуването на значими аргументи от здравословен темперамент, които постановат взимане на втората по тежест мярка за процесуална насила – домакински арест. Чрез нея ще се предотвратят рисковете от укриване и осъществяване на противоправно действие.

Апелативният съд указа на органите на досъдебното произвеждане да уведомят кмета на селото и обществените служби за предприемане на незабавни ограничения, съобразени със обществения статус и здравето на обвинения на адреса, където ще търпи рестриктивните мерки на домашния арест. Той няма близки, които да се грижат за него. Прокуратурата би трябвало да реши и нуждата от настаняване в профилирано заведение за преценка на психическото положение на обвинения.

Определението, с което Апелативен съд – Варна взе мярка „ домакински арест “ във връзка с Танер А., не предстои на обжалване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР