Апелативен съд – Варна отмени присъда на Шуменския окръжен съд

...
Апелативен съд – Варна отмени присъда на Шуменския окръжен съд
Коментари Харесай

Апелативният съд във Варна даде по-тежка присъда за убийство на пастир в Шуменско

Апелативен съд – Варна анулира присъда на Шуменския областен съд и постанови нова, с която призна подсъдимия за отговорен в умишленото умъртвяване на различен мъж по изключително непосилен метод и с особена свирепост. Престъплението е осъществено на 24. юли 2018 година в покрайнините на с. Зайчино ореше. Герчо Р. ще бъде лишен от независимост за 11 години при първичен непоколебим режим, оповестиха от съда.

Първоинстанционният Шуменски областен съд е осъдил подсъдимия за ликвидиране, осъществено в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия с принуждение и тежка засегнатост, като го е оправлал по в началото повдигнатото обвиняване за умъртвяване, осъществено с особена свирепост и по изключително непосилен метод. На Герчо Р. е било несъмнено наказване „ отнемане от независимост “ за период от 5 години.

Жертвата и подсъдимият се познавали, защото били и родственици по сватовство и работели като пастири. Между тях постоянно възниквали разправии кой в коя мера да пасе стадото си. Ежедневно употребявали алкохол и постоянно под негово въздействие си разменяли обиди.

На 24 юли 2018 година още веднъж станал спор. Герчо нанесъл на съперника си удари с ръце, крайници и сопа в региона на главата и тялото. Вследствие на побоя потърпевшият пастир умрял.

Делото се преглежда за повторно от Апелативен съд – Варна, откакто предходната година въззивната инстанция го върна за ново разглеждане от Шуменския областен съд. Настоящият правосъден състав назначи Комплексна съдебно-психиатрична и психична експертиза. Вещите лица не откриха учредения да одобряват, че по време на действието изправеният на съд е бил в положение на физиологичен афект. Изготвена бе и съдебно-медицинска експертиза за броя на нанесените удари и характера на породените контузии.

Подсъдимият удостовери пред сегашния съд, че във въпросния ден не е виждал и докосвал потърпевшия. Според бранителя му, авторството на действието не е потвърдено. Адвокатът сподели, че единствените данни за съпричастността на Герчо се съдържат в неговите признания пред органите на досъдебното произвеждане, които са били
изтръгнати със мощ.

Представителят на въззивната прокуратура счита, че първата инстанция погрешно е осъдила подсъдимия за ликвидиране в положение на мощно неспокойствие, вместо за такова с особена свирепост и по изключително непосилен метод. Изслушаното умозаключение в днешното правосъдно съвещание по съдебно-медицинската експертиза демонстрира, че са нанесени голям брой удари по жизненоважни органи в гръдната област, които са провокирали мощни премеждия за жертвата, съобщи прокурорът. Предстои Апелативният съд във Варна да изготви претекстовете към присъдата.Съдебният акт предстои на обжалване и митинг пред Върховен касационен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР