Апелативен съд – Варна отказа да определи по-лека мярка за

...
Апелативен съд – Варна отказа да определи по-лека мярка за
Коментари Харесай

Апелативният съд отказа домашен арест на двама задържани за нарко притежание

Апелативен съд – Варна отхвърли да дефинира по-лека мярка за неотклонение на двама мъже, упрекнати в държане на високорискови опиати. Варненският областен съд е задържал под стража Цонко И. и Лазар Л., само че те апелираха постановените избрания. 

Лазар Л. е притеглен към наказателна отговорност за държане за разпространяване на 42,75 грама марихуана. На Цонко И. е повдигнато обвиняване за това, че държал за разпространяване 88,56 грама марихуана и 5,085 грама кокаин, както и за това, че популяризирал на различен мъж 0,37 грама кокаин.

Адвокатите на двамата смятат, че може да им се влияе и с по-лека мярка за неотклонение, каквато е домашният арест с електронно наблюдаване. Втората по тежест мярка за процесуална насила лимитира свободното напредване, подсигурява обществената изолираност и отстрани рисковете от укриване и осъществяване на закононарушение, твърди отбраната. Представителят на Апелативната прокуратура счита, че са събрани задоволително доказателства, че двамата са направили тежките умишлени закононарушения, в които са упрекнати. Обществената заплаха на действието обосновава заплахата да се укрият или извършат закононарушение.

Варненският апелативен съд откри за неоснователни жалбите на двамата арестувани. Съдебният състав напомни, че те са упрекнати в тежко съзнателно закононарушение, което се санкционира с отнемане от независимост от 2 до 8 години и санкция от 5 000 до 20 000 лева

Събраните доказателства водят до възникването у съда на изискваното от закона основателно съмнение за съпричастността на Цонко И. и Лазар Л. В тази тенденция са свидетелските показания, протоколите за осъществените обиски, претърсвания и изземвания, направените експертни информации на конфискуваните субстанции, събраните данни посредством употребявани специфични разследващи средства. От всички тях въпреки и в тази начална фаза на следствие може обосновано да се допусна, че двамата мъже са причастни към вменените им във виновност действия. Въззивната инстанция одобри, че е действителен рискът те да извършат закононарушение при по-лека мярка за неотклонение. До този извод води информацията, събрана в това число със специфични разследващи средства, за организацията, основана от обвинените за разпространяване на опиати.

За Цонко И. Апелативният съд акцентира, че в къс интервал е направил няколко правонарушения. Той е бил осъждан и след това оправдан, само че постъпките му се вземат поради като характеристични данни за личността му.

Горните причини обосноваха извода на Апелативен съд – Варна, че няма съображение мярката за неотклонение на двамата арестувани под стража да бъде променяна.

Определенията на актуалната инстанция са дефинитивни и не подлежат на обжалване.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР