Апелативен съд – Варна отхвърли протеста на прокуратурата срещу определение,

...
Апелативен съд – Варна отхвърли протеста на прокуратурата срещу определение,
Коментари Харесай

Парична гаранция за обвинен в участие в престъпна група за отглеждане на забранени растения

Апелативен съд – Варна отхвърли митинга на прокуратурата против определение, с което Варненският областен съд е изменил мярката за неотклонение на упрекнат в 4 закононарушения от задържане под стража в парична гаранция в размер на 5 хиляди лева Според обвиняването, Станислав А. е част от проведена незаконна група, основана с користна цел и за развъждане на растения от рода на конопа. Пресслужбата на Апелативния съд напомня, че става дума за оранжерии в наети чартърен жилища, от които бяха конфискувани огромни количества марихуана, растения от типа на конопа, хашиш и парични суми. Квартирите били оборудвани със характерни съоръжения. Участниците в сдружението бяха привлечени към наказателна отговорност за принадлежност към проведена незаконна група, развъждане на растения от типа на конопа и държане за разпространяване на високорискови наркотични субстанции.

Представителят на държавното обвиняване сподели, че се касае за трайна незаконна предприемчивост. От нея може да се изведе съществуването на заплаха от укриване. Освен това от вкъщи на Станислав са конфискувани обилни финансови средства без доказателства за легален генезис. Не са настъпили нови условия, след 29 ноември предходната година, когато Апелативният съд дефинира най-тежката мярка за неотклонение във връзка с този обвинен.

Адвокатът на арестувания изясни, че досъдебното произвеждане е почнало през 2020 година и до момента няма никакви данни, че мъжът се готви да се укрие или да извърши трансгранично закононарушение. Той не е напускал страната и преди този момент. Съдействал е на проверяващите и признава стореното.

Съдебният състав взе поради, че на 17 ноември предходната година Станислав А. е бил притеглен под наказателна отговорност за 4 умишлени тежко наказуеми закононарушения. За част от обвиняванията той е оказал подпомагане и е подал пояснения, които могат да се окачествят като признания. Затова разногласието сред страните в актуалното произвеждане визира единствено съществуването на рисковете от укриване и осъществяване на закононарушение. Въззивната инстанция одобри, че ролята на този обвинен в проведената незаконна група може да се характеризира като минимална. За разлика от останалите обвинени той е неосъждан, оказал е подпомагане при процесуално следствените дейности. 4-месечният престой в ареста е понижил интензитета на заплахата при по-лека мярка за неотклонение 33-годишният мъж да извърши закононарушение.

С тези претекстове Варненският апелативен съд удостовери определението на Окръжния съд в града, който е определил парична гаранция за Станислав А.

Определението не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР