Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата за подкуп на служителя

...
Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата за подкуп на служителя
Коментари Харесай

Ето каква присъда получи подкупният служител на ИАРА

 Апелативен съд – Бургас удостовери присъдата за рушвет на служителя на ИАРА  Янчо Георгиев. Той е приет за отговорен в това, че в интервала юли – септември 2019 година в   Бургас, в изискванията на продължавано закононарушение, като длъжностно лице - експерт по " Рибарство и надзор “ в отдел " Рибарство и надзор - Южна България “ -  Пловдив към Групово дело " РИ “ в ИАРА, приел блага от две лица - парични суми в общ размер от 850 лв., които не му се следвали, загдето не направил деяние по работа.

Парите са били, тъй като не съставил акт за определяне на административно нарушаване за осъществяване на икономически лов на риба без позволение и не иззел и не задържал лодката, която послужила за осъществяването на нарушаването. При другите две действия признатият подарък е бил,  с цел да не реализира проверовъчните си и контролните си функционалности и пълномощия по отношение на различен извършител, правил лов на риба в нарушаване на ЗРА и с цел да му дава информация, добита в качеството му на чиновник на ИАРА, за това къде и по кое време ще бъдат осъществявани или не инспекции от чиновниците на организацията.

Първата инстанция е наложила на Георгиев наказване " отнемане от независимост “ в размер на 3 години, което е отсрочено за изпитателен период от 5 години и наказване " санкция “ в размер на 4 000 лева Подсъдимият е лишен от правото да заема държавна и социална служба в региона на рибарството и аквакултурите и да упражнява специалност или активност в същата област за период от 4 години. 

Прокуратурата е протестирала първоинстанционния правосъден акт. Присъдата е обжалвана пред въззивната инстанция и от подсъдимия.  

След направена цялостна инспекция на присъдата, без значение от посочените от страните учредения, Бургаският апелативен съд е намерил подадените въззивен митинг и тъжба за неоснователни. 

В решението си апелативните съдии означават, че " и трите действия са осъществени отговорно, при форма на виновността директен предумисъл, както вярно е приел окръжния съд “. Подсъдимият е съзнавал длъжностното си качество, знаел е отговорностите, функционалностите и пълномощията си на проверяващ и надзорен орган, знаел е, че не би трябвало да популяризира служебна информация за осъществяване на инспекции на лицата, които са обект на такива инспекции. Напълно е съзнавал, че за осъществяването, както и за неизпълнението на тези му функционалности, не му се следва да получава други облаги с изключение на трудовото си заплащане, изключително пък пари от проверявани лица и извършители на разпоредбите за лов на риба. Искал е да одобри парите, с цел да се обогати непозволено, се показва в акта на въззивния състав.

Според апелативните съдии присъдата е обоснована и вярна. Въззивната инстанция не е намерила учредения да анулира или промени акта на Окръжния съд в Бургас, заради което го е удостоверила.

Решението на Апелативен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд на Република България в 15 дневен период от съобщаването му на страните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР