Апелативен съд – Бургас потвърди присъда в размер на десет

...
Апелативен съд – Бургас потвърди присъда в размер на десет
Коментари Харесай

Ето колко години ще гние в затвора Стоян, заклал приятел на пияна глава

Апелативен съд – Бургас удостовери присъда в размер на 10 години " отнемане от независимост “ на Стоян Б., приет за отговорен в умишленото ликвидиране на Живко Г. Престъплението бе осъществено на 9 август 2020г. в гр. Бургас, на ул. " Ивайло “ №54.

Делото пред въззивната инстанция е било формирано по тъжба на служебният бранител на подсъдимия, който претендира, че осъщественото от него съставлява инцидентно действие и в жалбата прави искане за оправдаване. Алтернативното искане е за преквалификация на действието, като се одобри, че подсъдимият е работил в изискванията на превишаване рамките на неизбежна защита и на това съображение да бъде оневинен.

Въззивният състав е приел, че подсъдимият с действието си е осъществил от справедлива и субективна страна незаконния състав на чл.115 от Наказателен кодекс. Съдът е приел, че Стоян Б. е желал и директно е целял да лиши от живот потърпевшия. Доводът за съществуването на инцидентно действие съдът е намерил за безпочвен. Липсват доказателства, " които да открият, че потърпевшият се насочил към ножа, намиращ се в ръцете на подсъдимия, спънал се, внезапно политнал против него и падайки, самичък се намушкал на острието “, показват в решението си апелативните съдии. Заключението на съдебномедицинската експертиза изключва сходен механизъм на пострадване. Според специалистите на потърпевшия е бил нанесен един единствен удар с нож с острие от към 12,5 см, само че с задоволителна мощ, с цел да аргументи гибелта му.

Съобразявайки всички условия по делото, въззивният съд е направил извод, че подсъдимият не е направил закононарушението за да отбрани своя живот, т.е. в изискванията на неизбежна защита. Той е работил бързо, съответно и целеустремено при вземането на ненадейно решение да убие потърпевшия, съзнавал е общественоопасния темперамент на действието си, предвиждал е неговите общественоопасни последствия и е желал тяхното настъпване.

Събраният по делото доказателствен материал не открива подсъдимият да е направил действието в положение на мощно неспокойствие, провокирано от потърпевшия Живко Г.

Апелативният състав е направил заключенията си след запознаване с всички материали по наказателното произвеждане, разискване на доказателствата, събрани на досъдебното произвеждане и в хода на правосъдното разследване в първата и въззивната инстанция и след инспекция на атакуваната присъда по недоволствата на жалбоподателя и служебно напълно.

Апелативните съдии са решили, че наложеното наказване в размер на 10 години " отнемане от независимост “ е заслужено и съобразено с всички значими за наказването условия.

Подсъдимият следва да изтърпи ефикасната присъда при първичен непоколебим режим. Стоян Б. е наказан да заплати на гражданските ищци – синовете на потърпевшия по 100 000 лева, обезщетение за претърпени неимуществени вреди от закононарушението.

Решението на Апелативен съд – Бургас предстои на обжалване и протестиране пред Върховен касационен съд на Р България.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР