Апаратите ще кацнат на Червената планета на 18 февруари 2020

...
Апаратите ще кацнат на Червената планета на 18 февруари 2020
Коментари Харесай

НАСА подготвя роувър и хеликоптер за Марс

Апаратите ще кацнат на Червената планета на 18 февруари 2020 година

В долната част на марсохода Perseverance е прикован хеликоптер
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

Към марсохода Perseverance, плануван да кацне на Червената планета след по-малко от година, ще бъде прикован хеликоптер, заяви НАСА. Апаратът се чака да стартира независими полети почти два месеца и половина след к ацането.

Космическият транспортен съд, който ще достави роувъра и хеликоптера до Марс, би трябвало да излети в интервала от 17 юли до 5 август т.г. Независимо от точната дата на изстрелване, товарът ще се приземи на Червената планета на 18 февруари идната година.

От оповестените фотоси на уеб страницата на НАСА се вижда, че хеликоптерът е прикован в долната част на марсохода. Апаратът тежи към 1,8 кг и се задвижва от витла с диаметър 1,2 м. Той е обвързван към бордовото зареждане на роувъра и ще получи електричество от него при отделянето.

След като излети, хеликоптерът ще генерира независимо нужното му електричество, употребявайки слънчева батерия. По проект, хеликоптерът ще остане в капсулата на роувъра до началото на май 2020 година, като по това време Perseverance ще се е придвижил на към 100 м от мястото за кацане.

Хеликоптерът тежи към 1,8 кг и се задвижва от витла с диаметър 1,2 м
(снимка: NASA/JPL-Caltech)

С тегло от 1025 кг, роувърът ще търси признаци на микробен живот на Марс в предишното, ще прави климатични и геоложки измервания и ще събира проби за връщане на Земята. Тази задача е част от по-обширна стратегия, която включва и пилотирани полети до Луната до 2024 година като етап в подготовката за изпращане на човек на Червената планета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР