Апаратът MAPLE, който за първи път предаде слънчева енергия от

...
Апаратът MAPLE, който за първи път предаде слънчева енергия от
Коментари Харесай

Сателит предаде слънчева енергия към Земята


Апаратът MAPLE, който за първи път съобщи слънчева сила от космоса
(снимка: Ayling Et Al/ArXiv)

Изследователски екипи от целия свят не престават да търсят чисти и устойчиви източници на сила . Едно от обещаващите посоки е улавянето на слънчевата сила непосредствено в космоса и предаването ѝ на Земята.

Учени от Калифорнийския софтуерен институт (Caltech) реализираха прочут триумф, като съумяха да съберат сила благодарение на орбитален спътник и да я предадат на Земята. Това стана в границите на задачата Space Solar Power Demonstration (SSPD-1), която се извършва от екип на Space Solar Power Project (SSPP) от Caltech в съдействие с Indie Semiconductor Inc., Лабораторията за реактивни мотори на НАСА (JPL). ), Amazon Web Services и започващата компания GuRu Wireless, която е едно от подразделенията на Caltech.

В резултат на взаимната активност учените съумяха да съберат малко сила в орбита и по-късно да я трансферират на повърхността на Земята, което може да се смята за съществено достижение. Подробна информация за плана е показана в публикация на откривателите, оповестена в arXiv.
още по темата
На Земята хората са се научили да употребяват слънчевата светлина за генериране на сила, само че даже и най-напредналите технологии имат своите дефекти. Например, в заоблачен дъждовен ден мощността на слънчевия панел може да падне с 25%, е през нощта не може да се генерира сила.

В същото време слънчевите панели, сложени в орбита, могат непрестанно да генерират сила, в случай че са насочени по подобен метод, че постоянно да са изложени на слънчева светлина. Остава учените да разработят благонадежден метод за транспорт на сила от орбита до Земята, където тя може да се употребява за зареждане на предприятия, домове и други

Експериментът на учените стана вероятен с помощта на устройството Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (MAPLE), което беше употребявано за транспорт на сила от космоса към Земята. Това е дребен 6U CubeSat, кадърен да получава слънчева сила, събрана благодарение на фотоволтаични кафези.

На MAPLE са разположи коригиращи антенни решетки, с цел да преобразува слънчевата сила в радиочестотна. Апаратът синтезира лъч радиочестотна сила и я предава на Земята. Оборудването за приемане и превръщане на сигнала в непрекъснат ток, както и за следене на MAPLE, се намира на покрива на лабораторията на Мур в Caltech.

Мисията стартира на 3 януари 2023 година, когато изследователският уред беше доставен в ниска околоземна орбита благодарение на ракета притежател Falcon 9 на SpaceX. Точно два месеца по-късно учените започнаха да опитват с MAPLE и задачата беше счетена за сполучлива.

В бъдеще откривателите възнамеряват да основат съзвездие от спътници като SPPD-1, които ще могат да предават сила на Земята за зареждане на 10 хиляди семейства. Това обаче е далечна вероятност, защото сега MAPLE улавя от 175 до 251 mW сила в космоса едновременно, а единствено 1 mW сила е достигнала до наземната станция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР