АО ТВЕЛ и китайската компания CNYL (в състава на корпорацията

...
АО ТВЕЛ и китайската компания CNYL (в състава на корпорацията
Коментари Харесай

ТВЕЛ ще доставя 7 години гориво за китайския реактор на бързи неутрони


АО ТВЕЛ и китайската компания CNYL (в състава на корпорацията CNNC) подписа контракт за доставка на нуклеарно гориво за строящият се енергиен блок с реактор на бързи неутрони CFR-600.

Договорът планува доставка на ураново гориво за начално зареждане, а също по този начин и за презареждане в разстояние на първите 7 години от употребата на реакторната апаратура, се споделя в известие на ТВЕЛ.

За производството на горивните касети CFR-600 се възнамерява основаване на нова индустриална площадка в „ Машиностроителен цех “ в състава на ТВЕЛ.
Координирането на договарянията по пакета за съглашение за съдействие с Китай се занимава структурата към „ Росатом “ - „ Русатом Оверсиз “. „ Като се има поради, че това е демонстрационен план за китайският клиент, съветските експерти ще произведат в действителност нов вид гориво по китайски дизайн. В този смисъл на нашия екип се наложи създаването на контракт съвсем от нулата по всички специфики на плана. Преговори с китайските сътрудници се организираха непрестанно от юни 2018 година Договорът е координиран за рекордни периоди с помощта на професионалната работа на екипа на „ Росатом “, а също по този начин и на градивната позиция на китайските сътрудници “, декларира президентът на „ Русатом Оверсиз “ Евгений Пакерманов, думите на който се цитират в прессъобщението.

Договорът за доставката на гориво за CFR-600 е подписан в границите на руско-китайско съглашение за съдействие за създаване и употреба в Китай на демонстрационен реактор на бързи неутрони.

На 8 юни 2018 година в Пекин бе подписан междуправителствен протокол за създаване на площадката на АЕЦ „ Сюйдапу “ два енергийни блока по съветски дизайн с реактори ВВЕР-1200. Документите плануват в бъдеще и опция за създаване на нови блокове.

Тогава „ Росатом “ и Държавното енергийно ръководство на Китай подписаха рамкови контракти за серийно строителство на блокове на АЕЦ „ Сюйдапу “, доставка на съоръжение и оказване на услуги по плана за GFR-600.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР