Антоновден е. На 17 януари православната църква чества преподобни Антоний

...
Антоновден е. На 17 януари православната църква чества преподобни Антоний
Коментари Харесай

Антоновден е. Свети Антоний предпазва от болести


Антоновден е. На 17 януари православната черква празнува преподобни Антоний Велики. Вярва се, че светецът защищава от заболявания.

Антоний е роден в Среден Египет през 251 година Остава сирак от дребен и раздава наследството си, след което се заселил в скална гробница, където при него идват всевъзможни зверове - змии, скорпиони, лъвове, вълци, мечки. Антоний им се присмял с думите: “Ако бяхте толкоз мощни, нямаше за какво да сте доста ”. Когато изрекъл това, всички твари изчезнали и заблестял ярък лъч.

Затова в националния календар Антоновден се чества за предотвратяване от заболявания. На този ден дамите не предат, не плетат, не варят фасул и леща, с цел да не разсърдят чумата и шарката. Мъжете не трябва да впрягат добитъка.

Приготвят се содени питки без квас, намазани с мед, които се раздават на родственици, съседи и близки за здраве. Задължително питките би трябвало да се надупчат с вилица, с цел да не се „ надупчат ” децата с шарка. Със сладката медена питка би трябвало да се умилостиви чумата, която обича сладкото.

Според легендата Свети Антоний и Свети Атанас са братя близнаци, които изобретяват ковашките клещи. Затова Антоновден и Атанасовден се означават един след различен и се почитат като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Имен ден през днешния ден честват всички, които носят имената Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка. У нас съгласно последната статистика празнуващите Антоновден са близо 80 000.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР