Антония РуменоваWebcafeИнституцията, която през годините е прибирала и ерудити, и

...
Антония РуменоваWebcafeИнституцията, която през годините е прибирала и ерудити, и
Коментари Харесай

Културата на перваза

Антония Руменова

Webcafe

Институцията, която през годините е прибирала и ерудити, и чешити държавни служители към този момент има първия министър с мераци да инфлуенсва работата на културата в обществените мрежи непременно. Независимо, че му се подиграват и без значение, че разсънва съмнения за приложимост на незаконни субстанции.

Това се схваща от оправданията на Атанас Атанасов във връзка хитовото му видео във Фейсбук, с което в този момент споделя, че целял да притегли внимание към разпределените бюджети към Национален фонд " Култура " и Национален кино център.

Поседнал на перваза с отвеян взор и поетичен глас, Атанасов събра повече реакции и споделяния от новината, че повереното му ведомство е разпределило увеличените средства за просвета. И в случай че му се има вяра, петъчното му видеоселфи е стратегически ход за замяна на местата.

Но работата е там, че е мъчно да му се повярва.

На първо, на второ и на трето гледане видеото наподобява импулсивно. Атанасов намига, усмихва се, преплита си езика, само че на никое място не загатва фонд " Култура " или НФЦ, каквато споделя, че е концепцията на " художествения клип ". Прилича повече на милениал запалянко, който се включва онлайн, с цел да показа какви готини нещица вършат с сътрудниците под покрива на държавния сектор.

Последвалата реакция на културното министерство след разразилите се пристрастености онлайн също е съмнителна.

По тактиката на пиар екипа се чете, че не са знаели за " теста " на министъра и късно са усетили по какъв начин са изпуснали очевидната му безхаберност. А откакто е изчерпал търпението на всички с видимо хлапашката демонстрация, е пристигнало време типът му на младеж фрапантно да се смени.

На втория си пърформанс, пардон, видео, Атанасов се появи като видоизменен от феята кръстница - в нов стайлинг с очила, атрибут на националното и европейското знаме и буквално четящ от екрана това, което са му написали, без да се отклонява или да прибавя нещо от себе си.

С други думи, министърът се държеше гузно. Интересно за какво в противоположен случай ще обръща връзката си с публиката на 180 градуса, откакто с оригинала е пожънал толкоз огромни триумфи?

Може би тъй като няма значение какво е пил, ял или пушил в петък вечер. Видеото на " Просто Наско ", както обича да се показва, остави едно мощно усещане - на безгранична непросветеност.

Министърът няма и разбиране, че към този момент не съставлява единствено себе си в обществените мрежи, а и цялата културна институция, дружно с дейците под негова настойчивост. В този смисъл всяка от обществените му изяви би трябвало да получи утвърждение на екипа пиари, които обслужват министерския уред, с цел да не се стига до двусмислени послания.

Министър Атанасов не е наясно, че като глава на културното министерство публичният подбив не пада единствено на неговия тил, а и за цялата ръководена от него институция. Злепоставявайки себе си, злепоставя и цялата верига театрали, кинотворци и хора на изкуството, които оглавява. Създава им неприятно име онлайн, без значение от желанията си.

Само наранена известност е задоволително изискване за оставката му, само че той отхвърля да я подаде, а готви нова серия от Фейсбук клипчета, с които да държи пиарите си на нокти. Успокояващо е да знаем, че даваме заплата на министър, който интензивно поддържа актьорския си гений във форма.

За нас е успокояващо, само че надали е успокояващо за представителите на културните среди, очаквали водач, който да реши десетилетните им проблеми.

Докато министър Атанасов привличаше внимание с наедрелия си бюджет, керванът на театралните среди продължи да върви със старите усложнения.

Според обява на режисьора Ованес Торосян 14-те театъра в София се посещават от има-няма 10 000 фенове, поради което огромна част от театралните артисти избират да работят като бармани. А Филип Аврамов прибавя, че щатната заплата на въпросните артисти е сред 560 и 900 лв..

Далеч по на място щеше да е да се приказва обществено за тези условия, в които работят актуалните хора на изкуството, а министърът вместо да се извинява за мигане и във Фейсбук, и в изявление по малкия екран (за привличане на внимание), трябваше да предлага излаз от проблемите с твърда ръка и явен проект.

Но наподобява Атанас Атанасов е прекомерно млад и некомпетентен, с цел да го разбере. И евентуално за това не е отговорен той. Виновен е този, който го постави на прозореца.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР