Антоний Гълъбов е роден на 30 януари 1964 г. в

...
Антоний Гълъбов е роден на 30 януари 1964 г. в
Коментари Харесай

Антоний Гълъбов: Ако купуваше Грютхен, а не Гинка, никой...

Антоний Гълъбов е роден на 30 януари 1964 година в София. Завършил е социология в Софийския университет. През 1987-1990 година работи в Научноизследователския институт за младежта, а от 1991 година - в Института по социология към Българска академия на науките, където е старши теоретичен помощник. От 1998 година е специалист в " Прозрачност без граници ". Председател на Управителния съвет на Института за обществени политики и партньорство. Преподавател в СУ " Св. Климент Охридски " и в Нов български университет.  

- Какво се случва в страната? Миналата седмица стартира със скандал в Здравната каса и приключи с оставка на енергийния министър?   

- Продължава една добре обрисувана линия да бъде заглъхнал европейският дневен ред на България с партийно скандализиране на всяка тематика. Усилията и в този момент са в същата посока. Целта е съвсем нищо от това, което се случва в Европейски Съюз по време на българското председателство, да не бъде възприето от хората и да не откри място в осведомителния поток. Заради това всяка тематика се скандализира до нервност. Подобно е ситуацията и със договорката за ЧЕЗ. Истеризирането на обстановката има за цел българският дневен ред в Европейски Съюз да бъде подтиснат и да не бъде разрешено на българските жители да се ориентират в по-голямата картина, която визира и ще визира личния им живот. Защото тематиките, които сега се разискват в европейските институции, тематиките, по които България има уговорката да структурира диалога, са тематиките, от които ще зависи благосъстоянието на българските жители през идната година. Иначе това, на което бяхме очевидци в опазването на здравето, е едно несъответстващо държание от страна на ръководителя на Здравната каса. В другия случай някак необичайно внезапно всички се разсъниха и схванаха, че ЧЕЗ продава акциите в българското сдружение. Тези неща подлежат на оперативно решение.  

- Ще има ли оставка на министъра или на шефа на НЗОК?

- Смятам, че при сходна некомпетентност проф. Плочев би трябвало самичък да се отдръпна. Той продължава да не схваща какво ръководи и продължава да си търси шеф. И колкото по-бързо го откри, толкоз по-добре. Тук драма няма. Здравният министър ясно съобщи какво се случва. Сигурен съм, че след 10 дни за тази тематика никой няма да си спомня. Но договарянето на финансовата рамка за интервала след 2020 година и това каква част от европейските средства ще може да употребява България, е тематика, която в идващите години ще продължава да бъде толкоз значима, колкото и в този момент.  

- Нека се върнем към абсурда в енергетиката. Бушон ли е министър Петкова? Няколко пъти желаеха оставката, в този момент си потегля поради познанството си с Гинка Върбакова, която купува ЧЕЗ.

- Нека подредим нещата. За първи път имаме министър, за който и синдикатите, и работодателските организации еднопосочно настояват, че се оправя добре. Нейната оставка беше за да не бъде разрешено разгръщане на сходен вид спекулации. Факт е, че чешката компания, която е държавна, от една година организира комплицирана процедура на избор за покупател на сдружението си в България. Тази процедура беше финализирана и българското сдружение е определено от чешката страна, след наказания на техния орган, който управлява сливанията и монополното състояние на пазара. Българската страна няма никакво отношение по тематиката. От събота е ясно, че българската страна ще направи всички нужни инспекции на сдружението, с цел да реши дали има възражения към процедурата в чешката република. Това е действителността. Всичко друго е нервен звук, който се пробва да подмени българския дневен ред.

- Но за какво тази договорка взриви страната? Появиха се тези, че Гинка от Пазарджик може да купи АЕЦ „ Белене ”, може да смъква държавни управления.

- Ако Гинка се споделяше Грютхен, каква щеше да е разликата и щеше ли някой да пита " за какво "? Големият проблем не е в имената. Нека се върнем към тези, които лансираха тази теза. Корнелия Нинова изяснява коя е Гинка, само че тъкмо в нейната партия сме очевидци на най-чудовищните имена в българския език. Нека да излезем от този коловоз. Реално видяно, има компания, която е дала отговор на условията на продавача, дала е нужните гаранции и след процедура, траяла съвсем година, е спечелила този търг. Големият въпрос е за какво тези, които в този момент се разтревожиха, не направиха всичко допустимо през тези месеци да насочат публичното внимание към хода на процедурата в Чехия. Защо се сетиха в този момент? Защо снегът ги изненада? Защото това е качеството на една политика. Всички, които доста схващат от енергетика, за какво не направиха нужното, с цел да насочат публичното внимание, да формулират теза, да кажат по какъв начин българската страна би трябвало да реагира при избран излаз от състезанието. Ако състезанието беше извоюван от китайска  или арабска компания? Темата не е Гинка Върбакова. Темата е качеството на българския политически хайлайф, и по-специално на Българска социалистическа партия. Те схващат какъв брой губеща е тази позиция на скандализиране на всяка тематика, която им попадне в обществените мрежи, и какъв брой невисок е електоралният им и политически резултат от всичко това.

Един от хората, които подеха тематиката, беше Делян Добрев, който се изненада от обстоятелството, че компания с толкоз дребен капитал купува ЧЕЗ.

- Така е, фактът е неочакван. Но оценката на Добрев е от позиция на непряк наблюдаващ на този развой. Големият въпрос е по-какъв метод финализираната в чешката република процедура ще се осъществя на българска територия. Какви са опциите на българската страна да наложи по-строги условия или да изиска спомагателна инспекция на компанията. Надявам се, в българската администрация се работи по този въпрос - значимо е да се види дали някакви спомагателни регулативни и контролни функционалности ще бъдат мобилизирани, с цел да се види, че в действителност това сдружение, без значение от несъразмерността си по отношение на бизнеса на ЧЕЗ България, ще бъде в положение да извърши изискването по тази договорка. Самата Гинка Върбакова съобщи, че става дума за 10 компании, които са обединени към нея, имат процедура и опит в построяването на фотоволтаични централи и в създаване на мрежи и систематични връзки. Оттук нататък по какъв начин това сдружение с 50 млн. лв. капитал е в положение да ръководи бизнес за 320 млн. евро е въпрос, който занапред следва да се обследва. Но въпросът е завършен от страна на продавача.   

Какво да чакаме от инспекциите на ДАНС и Национална агенция за приходите?   

-  Те не могат да бъдат инспекции на търговата процедура, извършена от чешката страна, а би трябвало да са в посока по-внимателно вглеждане в предаването на активите и обезпечаването на нужния потенциал, с цел да може потребителите на ЧЕЗ да не усетят промяната на собствеността като нещо, което да утежни качеството на услугата. Проверката, подредена от Борисов, има за цел да откри това. Без подозрение промяната на собствеността е сериозен миг в една толкоз комплицирана активност, каквато е активността на енергоразпределител. Важно е да бъдат предпазени ползите на българските консуматори и да бъде обезпечена прозрачността на финансовите интервенции на сдружението. България се движи в свободна икономическа среда. Ако тази компания беше купена от офшорна компания, каква щеше да е разликата? Българската страна би трябвало да работи в изискванията на отворен пазар, в който продавач и покупател договарят изискванията между тях.

- За по-малко от година, откогато е на власт  кабинетът „ Борисов 3 ”, сме очевидци на две оставки на министри - на опазването на здравето и на енергетиката. Ще има ли и други?  

- Това е трети мандат с министър-председател Бойко Борисов и  за никой не е изненада този доста по-гъвкав и по-динамичен жанр на кадрово ръководство на Министерски съвет. В първия мандат с министър-председател Борисов на еднопартийното ръководство на ГЕРБ имахме още в първата година много по-голяма динамичност в промяната на министри, във втория мандат, който беше комплицирано съдружно ръководство, този жанр се резервира. При ръководство, доминирано от ГЕРБ, кадровите промени не значат утежняване на стабилността или държавна рецесия.  Предполагам, че и други министри ще бъдат заменени, само че няма да има държавна рецесия.

- Докога ще издържи държавното управление след такива земетресения?

- Вижда се, че Българска социалистическа партия не съумява да реализира поддръжка като опция на това ръководство. Българска социалистическа партия е нападателен конкурент, не пропуща опция да се конфронтира с ръководството, само че не показва управнически капацитет. В тази обстановка при липса на изявена опция на ръководство, при изискване че в края на втория месец от българското председателство имаме всички учредения да твърдим, че българската администрация се оправя добре, не виждам действителна вероятност в първата половина на тази година да се стигне до държавна рецесия. Ако се съди по динамичността на връзките в групата на Оперативна програма, там стои ясното схващане, че предизвикването на предварителни избори не е печеливш ход за никого. През тази година няма да бъдем очевидци на парламентарни избори, по-вероятно е това да се случи в края на 2019 година и след резултатите от изборите за Европейски парламент и локалния избор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР