Антон Тен е основател на анимационното студио , на услугата

...
Антон Тен е основател на анимационното студио , на услугата
Коментари Харесай

Уникална игра, която завладява както деца, така и възрастни

Антон Тен е създател на анимационното студио, на услугата за предпазване на образни контакти Baselance и на. Разговаряхме с него за плановете му, за антикризисните ограничения и за това по какъв начин стоят нещата на пазара на детски артикули.

Вие сте създател и креативен шеф на Papaton Studio. Труден ли беше преходът от работа на водещи креативен позиции в огромни организации като BBDO и SNS към развиване и ръководство на лична организация?

Да, беше мъчно, тъй като в организацията работех с огромни, интернационалните марки. Coca-Cola Pepsi, Mercedes-Benz, Toyota, BMW и други - Това са водещи клиенти с големи бюджети и благоприятни условия. Това е друго равнище на предизвикателство, в сравнение с да речем основаването на анимационен видеоклип за дребен стартъп.



Нивото на отговорност е съвсем еднообразно - би трябвало да дадете всичко от себе си в офиса, с цел да работите по огромен план за прочут клиент, и да работите независимо по план за млада компания.

В началото беше мъчно да се премине към задания за започващи или междинни предприятия. Трябваше да сте още по-креативни. Сега работим и с по-големи формати.

С кои планове на Papaton Studio се гордеете най-вече?

Гордея се с съвсем всички планове, направени в нашето студио. Например, разработихме анимации за карти и услугата за търсене в Гугъл. Създадохме и начални заглавия за съветския канал в YouTube DuracellPowerLab и за Kinder TV.

Проектирах и шест анимирани вложни ролки за телевизионния сериал " Добрият човек ". Спотовете са в четири емблематични стила - от класическата анимация от първата половина на ХХ век до актуалните разработки.

Проектът е показан на фестивал и печели премия в категория " Занаятчийство ", категория " Анимация, дизайн на придвижване " на фестивала на креативните промишлености Greateight или G8.

В допълнение към Papaton Studio вие създадохте своя лична марка детски игри - Papaton Shadow Theater. Пазарът на детски артикули е голям, само че не постоянно предвид на качеството. Отдавате приоритет на качеството, което се удостоверява от интернационалните награди. Неколкократно сте били канени да участвате в изложения в разнообразни страни. Разкажете ни за тези прекарвания.

Международното ни самопризнание стартира съвсем незабавно. Още през 2016 година спечелихме премията " Златно приложение " в категорията " Най-добро приложение за деца ". През 2018 година спечелихме и премия в народен конкурс за уеб страници и мобилни приложения в категорията " Свободно време и развлечения ".

През 2019 година спечелихме премията Tillywig в категорията " Играчки и игри ". През идната 2020 година спечелихме три награди: премиите " Избор на родител ", " Избор на семейство " и Националния център за родителство.

През 2021 година нашият план завоюва и премията Play on Words - влиятелна премия, която се присъжда за изключителни артикули за деца. А тази година, 2022 година, към този момент е номиниран за фамозния и емблематичен The Toy Insider.

Всички тези награди са присъдени на нашия екип за цялостно влияние и първокласно качество на продуктите. Често ни канят да участваме и в търговски панаири. Например от 2019 година участваме в един от най-големите европейски панаири измежду производителите - Spielwarenmesse, който се организира годишно в Германия.



Този панаир е едно от трите най-големи изложби за играчки в света, тъй че за нас е огромна чест да участваме в такова събитие. Обикновено на него участват такива огромни марки като Lego, Hasbro, Spin Master и други известни производители на детски артикули, водачи в сектора.

На това ревю участват към 62 000 души, а младите компании провокират същински интерес. Особено в случай че става въпрос за неповторим артикул на пазара, както е в нашия случай.

През първата година от присъединяване ни имахме щанд с наши артикули, в чието основаване участвах директно като дизайнер. Получихме доста възторжени мнения както от другите изложители, по този начин и от нашите сътрудници и гости, наши евентуални клиенти. Това беше необикновено прекарване, което ни разреши да се срещнем с доста изключителни марки и да представим нашите дизайнерски артикули.

Последните няколко години бяха доста напрегнати за доста креативен компании. Какви ограничения сте подхванали като началник, с цел да запазите компанията на повърхността?

Бизнесът постоянно е обвързван с опасности. Почти на всеки пет години в света се случва огромна рецесия, а всяка година има дребна рецесия или разтърсване. Затова е значимо още през цялото време да се настроите да работите систематично в непрекъснато изменяща се и непредсказуема среда.



И аз построих работата на моите компании към тези данни. Свеждам прочувствените дейности до най-малко, пробвам се да бъда по-спокоен и убеден. Преди да взема каквото и да е решение, преценям всички плюсове и минуси.

Например, с цел да приемете даден човек в екипа, би трябвало да разберете за какво ви е нужен и какви ще бъдат неговите отговорности. Ясното схващане на ролята на служителя ще помогне да се избегне раздуване на личния състав и надлежно ненужни уволнения по време на рецесия.

С какво вашето приложение за игри се отличава от другите в този сегмент? Дори бяхте видяни от Apple и показани на началната страница, а безусловно в първия ден на стартирането ви на пазара приложението ви излезе отпред в две категории.

На първо място, по това време нямаше такива приложения. Ние бяхме много неповторим артикул. И второ, свършихме добра работа и създадохме първокласен артикул.

Обмислихме всеки подробност: от графиките до логиката на държанието в приложението. Имаме занимателни, запаметяващи се анимации. И това се набива на очи: виждате, че приложението не е основано на място. Мисля, че това е повода нашето приложение бързо да се издигне до върха.

Театърът на сенките като метод за описване на истории е от дълго време прочут на човечеството. Възможно е това да е бил методът, по който пещерните хора са забавлявали децата си. А в този момент, в 21-ви век, когато играчките с виртуална действителност последователно навлизат на пазара, вие създавате сполучлив бизнес с тях. Защо избрахте театъра в сянка и имахте ли подозрения за триумф първоначално?

Като оставим настрани медицината и високите технологии, всичко към този момент е било изобретено преди нас. Всичко, което би трябвало да създадем, е да намерим нови, по-модерни форми и по-добър дизайн.

А всички положителни хрумвания се раждат от нуждата. Преди да родя щерка си, нямах визия какво съставлява пазарът на детски артикули. Но откакто имате бебе, няма по какъв начин да не се заинтересувате от тази тематика. Първоначално не изглеждаше, че производителите на детски артикули би трябвало да бъдат на практика светци, защото те работят за деца и би трябвало да влагат допустимо най-вече в продукта.

Но се оказа, че всичко е доста по-прозаично и за мнозина това е просто бизнес. И тогава ми хрумна концепцията, че би било ужасно да направя игра за деца, която да е направена от А до Я с грижа за децата.

Идеята да създадем подобен план ни хрумна инцидентно. Един ден почивахме фамилно на морето и в стаята нямаше нощна лампа. Имаме традиция да четем книга на щерка ни преди лягане.
Източник: elle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР