Антологията Сцена за деца“ е съвместно издание на Регионална библиотека

...
Антологията Сцена за деца“ е съвместно издание на Регионална библиотека
Коментари Харесай

Излезе антологията „Сцена за деца“ представяща габровски автори

Антологията „ Сцена за деца “ е взаимно издание на Регионална библиотека „ Априлов-Палаузов “ – Габрово и Института за литература при Българска академия на науките и включва първи издания на драматически и поетически текстове за деца и юноши на седем създатели, родом от Габрово, Дряново и Севлиево. Финансирана е по план „ Наследство.бг ”.

Идеята се роди от желанието на двете институции да възвърнат в националната ни литературно-историческа памет делото на някои едва познати през днешния ден, само че дейни и известни в своето време създатели, редактори, педагози, общественици. Цел на антологията е и да разшири знанието за богатия културен живот в Габровска област в междувоенния интервал. Като включва и текстове през цялото време на предишния век, изданието способства за изследването на стадиите в историята на детската ни драма. Към текстовете са добавени бележки под линия, които срещат със актуалното значение на остарели или диалектни думи.

Антологията „ Сцена за деца “ включва и няколко приложения с биографични данни за създателите, както и цифрови копия на кориците на първите издания на пиесите. Ценни са и подписите с достоверен почерк и автограф, с които създателите са дарявали екземпляри на Регионалната библиотека „ Априлов-Палаузов “.

Целта на антологията е да разпространява непознати създатели, да запознае с представителни трендове в българската литература за деца и юноши от първите десетилетия на XX в. насам, да бъде потребна за литературоведи, педагози, психолози, драматурзи, преподаватели, откриватели и ценители от разнообразни възрасти.

И не на последно място, упоритост на антологията е да върне включените произведения на актуалната ни детско-юношeска сцена, посредством което освен да обнови репертоара, само че и да „ преподаде “ по достоверен метод, посредством присъщата на сцената образност, посредством битовата и езикова атмосфера, знанието за тези доста сложни, само че и доста продуктивни за културата ни десетилетия от началото на XX в.

Проектното предложение планува изданието да бъде в книжен и електронен вид. Антологията е качена на следния линк в Издателски център " Боян Пенев ":https://ilitizda.com/books/801-2023-04-17

Александра Антонова, Институт за литература при Българска академия на науките

Савина Цонева, Регионална библиотека „ Априлов-Палаузов “ – Габрово
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР