Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на днешния ден преди 116

...
Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на днешния ден преди 116
Коментари Харесай

Оставиш ли се да те опитомят, има опасност да поплачеш

Антоан дьо Сент-Екзюпери е роден на днешния ден преди 116 години. Авторът на една от най-любимите и превеждани книги на човечеството – „ Малкият принц ", съвсем през целия си живот е летец. Когато избухва Втората международна война, Екзюпери се пробва да влезе в армията и да полети още веднъж. Има проблеми, тъй като е към този момент „ на възраст ", рискова за водач на изтребител. Все отново съумява да получи и извърши няколко разследващи задачи. 
На 31 юли 1944 година излиза с невъоръжен Р-38 за деветата си акция и в никакъв случай не се завръща. „ Нашите тела са прекомерно тежки, с цел да ги вземем с нас на път “, пишеше Екзюпери, чието тяло в действителност не е намерено, само че литературното му завещание „ ще опитомява " още доста генерации напред. 
Ако искаш да построиш транспортен съд, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за голямото и безпределно море.
Вървиш ли право пред себе си, няма да отидеш доста далеч…
Да се обичате, не значи да се гледате един различен, а да гледате дружно в една посока.
Животът основава ред, само че редът не основава живот.
Съвършенството е добродетел на мъртвите.
Човек в никакъв случай не е удовлетворен там, дето е…
Ако желая да видя пеперуди, би трябвало да изтърпя две-три гъсеници.
Ако обичаш едно цвете, което съществува единствено в един образец измежду милиони и милиони звезди, това ти стига, с цел да си благополучен, когато гледаш звездите. Мислиш си: „ Моето цвете е там някъде. "
Бодлите не служат за нищо, цветята ги имат от чиста завист.
Времето, което си изгубил за твоята роза, я прави толкоз значима.
Ето моята загадка. Много е елементарна: същински се вижда единствено със сърцето. Същественото е невидимо за очите.
Знам една планета с един червендалест господин. Той в никакъв случай не е помирисвал цвете. Никога не е поглеждал звезда. Никога не е обичал никого. Никога не е правил друго, с изключение на сметки. Цял ден повтаря като теб: „ Аз съм сериозен човек! Аз съм сериозен човек! “, и се надува от горделивост. Но това не е човек, а гъба!
Когато на теб пръв ти хрумне някоя концепция, ти взимаш патент за нея и тя е твоя. Аз владея звездите, тъй като никой преди мен не се е сетил да ги има.
Само децата знаят какво търсят - сподели Малкият принц. - възрастните в никакъв случай нищо не схващат сами, а за децата е уморително все да им изясняват и изясняват.
Ти ставаш виновен вечно за това, което си опитомил.
Езикът е извор на недоразумения.
Оставиш ли се да те опитомят, има заплаха да поплачеш.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР