Антивоенни митинги и шествия в подкрепа на Украйна се проведоха

...
Антивоенни митинги и шествия в подкрепа на Украйна се проведоха
Коментари Харесай

Спрете Путин и Искаме вкъщи, скандираха украински бежанци в Пловдив и Варна

Антивоенни манифестации и шествия в поддръжка на Украйна се организираха в Пловдив и Варна с присъединяване на доста украинци, само че и новодошли бежанци, подкрепени от български жители.

Стотици украинци, с плакати против войната и флагове на България и Украйна, минаха с шествие по пешеходната зона на Пловдив, скандирайки " Спрете войната ". Организатор на проявата е Украинско-българското съдружие " Пловдив ".

В шествието се включиха и новопристигнали бежанци от Украйна. Към него се причислиха и доста пловдивчани, с цел да покажат взаимност с украинския народ и да изискат завършек на войната. Шествието потегли от дом " Левски ", минавайки по цялата основна улица, стигна до пл. " Централен ", където мина в спонтанен протест.

Протестиращите против военните дейности в Украйна, които не престават повече от месец, скандираха " Искаме у дома ", " Слава на героите ", " Спрете войната ", " Спрете Путин ". На площада украинците пяха химна на Украйна и украински национални песни, издигнаха десетки плакати срещу войната. Те разпънаха над 10-метрово украинско знаме и голям афиш с надпис " Путин, в името на човечеството, стой войната ".

Стотици българи, украинци, руснаци, беларусци се събраха и в центъра на Варна на протестен митинг-шествие. Хората, огромна част от които дами и деца, изпяха химна на Украйна, издигнаха плакати и скандираха против войната, призовавайки за повече разсъдък, за мир и независимост.

Сред множеството български и украински национални флагове бе и издигнато и канадското. За Българска телеграфна агенция Наталия Попович изясни, че е украинка, ще се омъжва за варненец, само че живеят в Торонто. Когато почнала войната, общността в Канада събрала средства и Попович и бъдещият й брачен партньор пристигнали във Варна, с цел да оказват помощ на бежанците. " Бяхме потресени и тръгнахме незабавно, с цел да помогнем на идващите, да им осигуряваме лекарства, храна, квартири ", описа Попович.

 Снимка: БТА

Старото знаме на Беларус пък бе издигнато от Юра Поляков. Той посочи, че този байрак е неразрешен от актуалното ръководство на страната и, който си разреши да го развее, се озовава в пандиза. Това е знамето на Свободна Беларус, изясни Поляков и благодари на българите, че одобряват него и сънародниците му, които желаят да живеят умерено и свободно, както и че оказват помощ на бежанците от Украйна да намерят заслон след ужаса, от който са избягали.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР