Антитръстовите органи на ЕС се готвят да изпратят на Facebook

...
Антитръстовите органи на ЕС се готвят да изпратят на Facebook
Коментари Харесай

Politico: ЕС готви удар срещу Facebook за злоупотреба с господстващо положение

Антитръстовите органи на Европейски Съюз се готвят да изпратят на Фейсбук лист с обвинявания за злоупотреби в нарушение на конкуренцията. Става въпрос за платформата Marketplace, заяви Politico, базирайки се на два източника, осведомени с въпроса.

 

Американският колос в региона на обществените мрежи ще бъде изправен пред Европейската комисия, която ще изложи възраженията си. В тях ще бъде посочено по какъв начин компанията Meta Platforms употребява ситуацията на Фейсбук в услугата си за класифицирани реклами Marketplace. Твърди се, че това е еднакво на корист с господстващо състояние, съгласно източниците на Politico, говорещи при изискване за анонимност.

 

Представители на Европейската комисия и на Meta - компанията майка на Фейсбук, са отказали коментар. Разследващите от Европейски Съюз също по този начин възнамеряват да ревизират по какъв начин данните, получени от Фейсбук от неговите рекламодатели, биха могли да се употребяват за незаслужено облагодетелстване на Marketplace пред конкурентни услуги.

 

През последните седмици регулаторните органи насочиха незабавни апели към съперниците на Фейсбук да дават на Европейска комисия доказателства за злоупотреби, с цел да се откри къде се прави " най-вредното държание ". Комисията евентуално ще издаде обвинителния акт преди Коледа, настояват източниците на изданието.

 

Това е първият път, когато американският софтуерен колос е под прицела на антитръстовите органи на блока за корист с господстващо състояние. Компанията е изправена пред следствие по сходни обвинявания и в Обединеното кралство. Преди това тя беше санкционирана със 110 млн. евро за даване на погрешна или подвеждаща информация по време на следствието на Европейски Съюз през 2014 година по отношение на обвързването на компанията с WhatsApp.

 

Компанията е разследвана в Брюксел и поради така наречен договорка Jedi Blue с Гугъл, за която Европейска комисия се притеснява, че може да е нарушила конкуренцията на пазара на рекламни технологии.

Източник: Actualno.com

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР