Антиправителствени протестиращи събориха снимка на Ал-Асад в сирийската Свейда

...
Повече от 2000 души маршируваха в контролирания от правителството град
Коментари Харесай

Повече от 2000 души маршируваха в контролирания от правителството град Свейда в Южна Сирия в протестно движение срещу режима, което се засилва, активист и каза свидетел.

Демонстрантите в петък събориха портрет на президента Башар ал-Асад, докато антиправителствените протести, започнали преди три седмици, нараснаха с тълпи, идващи от околните села.

Тълпите осъдиха репресиите от правителството на Ал-Асад, ехо от протестите, които разтърсиха страната през 2011 г.

В кадри, публикувани на страници на активисти, може да се види група мъже, които разкъсват банер, изобразяващ лицето на Ал-Асад, който виси над местния клон на Съюза на фермерите.

След това продължиха да заваряват вратите на офисите.

Критиките към Ал-Асад нарастват в Швеция, откакто започнаха демонстрациите в средата на август срещу края на субсидиите за гориво, последната от поредица от мерки, които натовариха хората, страдащи от икономически срив.

„Ние не те искаме, Башар!“ и „Въпреки вас ще имаме свобода!“ скандираха демонстранти в петък.

„Мащабът на протеста е, защото присъствието на жени се усеща. Всички социални класи са там“, каза активистът Раян Мааруф от местния новинарски канал Suwayda24.

Той каза, че протестиращите в центъра на град Свейда са дошли от цялата провинция.


Свейда е столица на провинция със същото име, която е дом на по-голямата част от малцинствената секта на друзите в Сирия. Градът остава в ръцете на правителството по време на гражданската война и до голяма степен е пощаден от насилието, наблюдавано на други места.

Откритата критика към правителството е рядкост в контролираните от правителството райони на страната, но влошаващата се икономика на раздираната от война страна предизвика обществено недоволство, което все повече се насочва към Ал-Асад.

Мааруф и свидетел казаха, че събралите се на градския площад Ал-Карама са викали лозунги срещу Ал-Асад и са развявали многоцветни друзки знамена.

Недоволството от цената на живота засегна и други райони на Южна Сирия, по-специално провинция Дераа, люлката на сирийското въстание, което режимът на Ал-Асад потуши брутално, хвърляйки страната в кървава гражданска война.

Друзите, които съставляваха по-малко от три процента от предвоенното население на Сирия, до голяма степен останаха настрана от конфликта.

Sweida също беше почти пощадена от боевете, изправена само от спорадични атаки на въоръжени групи, които бяха отблъснати.

Сирийските сили за сигурност имат ограничено присъствие в провинция Свейда и Дамаск си затваря очите за мъжете друзи, които отказват да изпълняват задължителната си военна служба извън провинцията.

По-рано тази седмица демонстранти събориха портрет на бащата на Башар, бившия президент Хафез ал-Асад, който беше окачен на правителствена сграда, и разбиха бюста на главата му, удряйки го с обувките си.

Жителите на други контролирани от правителството части на Сирия – където ограниченията са по-строги – направиха по-дискретни жестове на протест, за да избегнат разкриването им от правителствените сили.

Валутата на Сирия, лирата, загуби по-голямата част от стойността си спрямо щатския долар от 2011 г. насам, а западните санкции усложниха икономическите проблеми на страната.

По-голямата част от населението е тласнато към бедност, според ООН.

Войната в Сирия уби повече от половин милион души от 2011 г. насам и бързо ескалира в смъртоносен конфликт, който привлече различни въоръжени групировки и регионални сили.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР