Антимонополният регулатор на Полша (UOKiK) образува дело срещу Газпром“ за

Антимонополният регулатор на Полша (UOKiK) образува дело срещу Газпром“ за ...

Глоба от 50 млн. евро заплашва Газпром заради дело в Полша.

Антимонополният регулатор на Полша (UOKiK) образува дело срещу „Газпром“ за непредоставяне на информация по разследването за „Северен поток – 2“. Глобата може да достигне сумата от 50 милиона евро, се казва в съобщение на ведомството, цитирано от БГНЕС.
Обвинението е в липса на сътрудничество в хода на провеждано антимонополно разследване, съобщи РИА Новости.
Глобата за отказа да бъде предоставена информация може да бъде наложена, независимо от последиците, произтичащи от производството по сделката без съгласието на директора на UOKiK.
Става въпрос за съдебен процес, свързан с изграждането на „Северен поток – 2“. През 2018 г. UOKiK повдигна обвинение на шест компании за финансиране строителството на газопровода без необходимото разрешение. Става въпрос за фирми, които влизат в международните групи на „Газпром“, швейцарската „Engie Energy“ и холандските „Uniper“, OMV, „Shell“ и „Wintershall“.
В началото на 2020 г. ръководството на UOKiK обяви, че се е обърнало към „Газпром“ с молба да предостави документите, имащи отношение към делото, но не е получило исканата информация. Става въпрос за договорите, сключени от дъщерната компания на „Газпром“ с останалите фирми, които финансират изграждането на „Северен поток – 2“.
Законодателството предвижда финансови санкции до 50 милиона евро.
През 2019 г. UOKiK наложи глоба на „Engie Energy“, която не предостави достъп до исканата от антимонополното ведомство информация.
Участниците в съдебния спор може да бъдат глобени за сумата до 10 % от годишния оборот на компанията.
Предисторията ще намерите в тези материали.

Източник: actualno.com