Антимонополната комисия се самосезирала от публикации в пресата, че само

...
Антимонополната комисия се самосезирала от публикации в пресата, че само
Коментари Харесай

Заради скандала с кравето мляко: КЗК проверява овче сирене Димитър Маджаров и Саяна

Антимонополната комисия се самосезирала от изявления в пресата, че единствено едно от 5-те най-скъпи овчи сирена фактически е създадено от овче мляко. Комисията е почнала инспекция за овчите сирена с марката " Саяна " и " Димитър Маджаров ".
" В резултат от извършените лабораторни изпитвания в две от пробите е открито съществуване на краве мляко – овче сирене " Саяна " (производител „ Милки Груп Био “ЕАД) със наличие 63 ± 7.55% краве мляко, и овче сирене " Димитър Маджаров " (производител " Димитър Маджаров – 2 " ЕООД) със наличие 7 ± 0.84% на краве мляко ", написа в решението на Комисията за защита на конкуренцията.
Пробите са направени в лаборатория в Хърватия.
Вследствие на това с писма до шефовете на регионалните дирекции по сигурност на храните в Пловдив и Хасково, на чиято територия се намират съответните млекопреработвателни предприятия, са дадени инструкции да бъдат изтеглени несъответстващите партиди сирене от пазара и да се етикетират като саламурено сирене примес, след което да се пуснат за реализация.
Предприятията са подложени на непрекъснат формален надзор, тъй че за реализация на пазара да се позволяват единствено партиди саламурено овче сирене от овче мляко.
Към бизнес операторите са подхванати административнонаказателни ограничения по Закона за храните, като са издадени актове за определяне на административно нарушаване.
В актовете е посочено, че потребителите са заблудени от означеното на етикета на продуктите “100 % овче мляко ”.
“Димитър Маджаров 2 “ ЕООД е сключило съглашение с ОДБХ Пловдив на съображение член 58г, алинея 1, предл. 2 от Закона за административните нарушавания и санкции (ЗАНН), което е завършило в законоустановения период със събиране на наложената глоба. “Милки Груп Био ” ЕАД е сключило съглашение ОДБХ Хасково, по което процедурата не е завършила.
Самите проби бяха направени от " Сдружение за налична и качествена храна ", като бяха изследвани 5-те най-скъпи и най-популярни на пазара овчи сирена и инспекцията демонстрира, че единствено едно от тях е в действителност овче сирене, останалите са примес.
“Тeзи извънредно тревожни резултати хвърлят леке върху репутацията на българското овче бяло саламурено сирене, което при започване на на 2023 г се подреди на 19-о място в света съгласно класацията на Taste Atlas ”, разяснява тогава Андрей Велчев, ръководител на УС на Сдружението за налична и качествена храна.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР