Антимафиотът Явор Серафимов ще бъде новият директор на ГДБОП на

...
Антимафиотът Явор Серафимов ще бъде новият директор на ГДБОП на
Коментари Харесай

Само в Breaking.bg: Антимафиотът, смачкал разработката „Градинарят“ срещу Рашков, става директор на ГДБОП

Антимафиотът Явор Серафимов ще бъде новият шеф на ГДБОП на мястото на Калин Стоянов, който стана министър на вътрешните работи. Очаква се през днешния ден в 16,30 часа Серафимов да бъде показан на състава от единствения зам.-министър все още в Министерство на вътрешните работи Стоян Темелакиев, също някогашен началник на антимафиотите, научи Breaking.bg.

Назначението на Серафимов е напряко скандално, тъй като това е индивидът покрил създаването „ Градинарят “ за пране на пари против тогавашният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Затова в този момент Рашков му се отблагодарява с висок пост в Министерство на вътрешните работи. Ако Серафимов успее да се закрепи на поста имало вид да го създадат и основен секретар на Министерство на вътрешните работи, настояват осведомени.

Каква е историята?

Както Breaking.bg първи писа през зимата на 2022 година ГДБОП проверява оперативно забавно лице, като употребява позволени СРС-та против него. Антимафиотите обаче научават, че лицето постоянно контактува с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. То е привикано за пояснение в дирекцията. След като си потегля, е следено от екип антимафиоти. Разпитваният отива право в…..къщата на Рашков във вилна зона „ Американски лицей “ до Академията на Министерство на вътрешните работи в Симеоново.

Да, това е прословутият дворец с над 500 кв. метра застроена повърхност и 1800 кв.метра двор. И несъмнено с 12-те тоалетни. Явно лицето се е оплакало, тъй като редовият чиновник, който го проверява, е повдигнат стремително за зам.-директор на ГДБОП, с цел да си мълчи, тъй като е „ смачкал “ създаването, настояват осведомени. Този чиновник е Явор Серафимов. По-късно излиза наяве, че това е създаването „ Градинарят “ и е за пране на пари. Става дума не за същински „ градинар “ на Рашков, а по-скоро за негов иконом, момче за всичко и от време на време персонален водач на Дамаджаната и брачната половинка му.

Разследването в ГДБОП стартира по сигнал от българска банка, изпратен до Министерство на вътрешните работи вместо до Финансово разузнаване на ДАНС, че по сметката на незнаен за службите столичанин постъпват транзакции за стотици хиляди евро от чужбина, след което парите се теглят в брой.

Администрацията на Рашков препраща сигнала към ГДБОП, където при първичното следствие и посредством СРС спецченгетата открили, че получател на парите е индивидът, работещ като иконом в имението на Бойко Рашков, намиращо се край Околовръстното зад Академията на Министерство на вътрешните работи.

Банката дава данните на мъжа и неговия телефонен номер, след което в бранш „ Пране на пари “ при ГДБОП, който към оня миг се управлява от Явор Серафимов  се записва оперативна разработка „ Градинарят “.

Цялата информация се икономисва на шефа на ГДБОП, като се заобикаля неговата глоба или по-скоро не му се дава цялостната информация. Решенията се взимат еднолично от Явор Серафимов.

За да е обезпечена конфиденциалността на схемата, до момента в който пренасял парите, икономът  бил придружаван от водача на Бойко Рашков с черен джип марка „ Рекстън “ с напълно затъмнени стъкла.

Проверката на полицията удостоверява, че получателят на преводите е възрастен мъж, който живее в София зад Академията на Министерство на вътрешните работи, където се намира и къщата на Бойко Рашков.

След като полицията проверила телефонните диалози на въпросния градинар, се натъкнала на ежедневни непрекъснати такива сред него и телефонния номер на Рашков. От разпечатките лъснало, че двамата се чували директно преди всяко изтегляне от банката и незабавно по-късно. Засечена е и замяна на есемеси.

След като вършат скандалните разкрития, Явор Серафимов провежда оперативка, на която участват и две служителки на ГДБОП – Анелия и Йонка. Не излиза наяве обаче дали Серафимов е срещнал шефа с тази информация, като се счита, че същата му е спестена. На тази среща на дамите е обяснено, че всяко едно деяние ще се съгласува с него, тъй като би трябвало да се резервира името на Бойко Рашков, както и че цялата известна информация не би трябвало да се споделя с останалите чиновници от бранша. Наредил също по този начин да не се дава информация за случая на дирекция „ Финансово разузнаване “ в ДАНС.

Явор Серафимов, по чието предписание е отворена разработка „ Градинаря “, заповядва на Анелия да изготви информация с цялата събрана дотук информация, която обаче да не се записва в деловодството, а да му се даде персонално на ръка, откъдето досието попаднала в ръцете на министър Бойко Рашков. Така се заобикаля подписът на шефа на службата и на процедура се филтрира информацията.

Близки до Анелия споделят, че са били очевидци по какъв начин персонално Явор Серафимов ѝ оказвал напън да поправя текстовете в документите, като постоянно чували думите „ Трябва да пазим министъра и всичко да остане в тайна… “.

Все още не е ясно кои служби са взели участие в замазването на големия скандал, само че евентуално в заверата са включени всички огромни дирекции на Министерство на вътрешните работи.

След като проверяващите събират доказателства, сред които и банкови извлечения за стотици хиляди евро, материалите без да се записват деловодно са предоставени на Бойко Рашков.

Министърът, попаднал в капан, обяснил на подчинените си, че ставало въпрос за фамилни пари, които неговият безприютен другояче градинар получавал от близки родственици, само че предложил преписката да бъде завършена и никога да не ставала притежание на прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ.

Според източниците ни от Министерство на вътрешните работи Явор Срафимов основава стройна тайна организация за мачкане на сигнала, като от банката са конфискувани всички документи и доказателства, свързани с транзакциите, а въпросният градинар бил разпитан официално, след което материалите са архивирани.

Според документите разпитът по проблема е извършен в постройката на ГДБОП на бул. „ Цариградско шосе “ 133. Прислужникът на Бойко Рашков бил докаран с черен джип „ Рекстън “ със затъмнени стъкла.

По време на диалога със спецполицаите градинарят отрекъл да знае за пари и прехвърляния от чужбина, като удостоверил, че има сметка в банката, само че отказал да спомага на полицията с думите „ Оправяйте се… “.

След срещата екип на службата наблюдавал джипа, с цел да се откри къде ще остави градинаря. Оказало се, че колата дълго и напразно обикаляла София, до момента в който най-после стоварила мъжа на Околовръстното шосе край магазин ИКЕА, след което той пресякъл платното и се прибрал в къщата на Бойко Рашков.

Бившият вътрешен министър, в този момент народен представител от „ смяната “, може да бъде удовлетворен от назначението на Серафимов. Както неотдавна медията ни писа сега тече скандал сред Политическа партия, Рашков и Демократична България, Атанас Атанасов за назначения на хора на управителни постове в Министерство на вътрешните работи и службите. Затова във вътрешното министерство назначенията на зам.-министри се бавят, назначен е единствено Темелакиев, човек на Рашков, което провокирало гняв в Атанас Атанасов от ДСБ, който също желае да кадрува в Министерство на вътрешните работи, само че го съдружните му сътрудници го надцакват.

И досега няма отговор нито от прокуратурата, нито от КПКОНПИ за най-строго защитаваното следствие за парцелите на Бойко Рашков, което се води към този момент две години.

И все още някогашният комунистически следовател най-нагло нарушава закона като в имуществените  си заявления пред КПКОНПИ не вписва цената на своите 22 парцела.

И няма кой да го попита по тази причина. Нито „ проверяващите “ от „ Антикорупционният фонд “, нито Полина Паунова, „ БОЕЦ “ и останалите медии.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР