Антикризисните мерки на правителството не са лоши, те са добри

...
Антикризисните мерки на правителството не са лоши, те са добри
Коментари Харесай

Любослав Костов, КНСБ: Голяма част от мерките нямат антикризисен ефект

Антикризисните ограничения на държавното управление не са неприятни, те са положителни като планове, само че резултатът им върху стопанската система и хората е извънредно противоречив. Това мнение изрази пред БНР Любослав Костов, Институт за обществени и синдикални проучвания, преди изключителното съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

Мерките не са били разисквани със синдикатите, нито те са били осведомени с елементи по тях документално, посочи той.

" 2 милиарда лв. държавното управление е решило да откъсне от бюджета и ги е кръстило антикризисни ограничения. Като цяло тези 2 милиарда за нас са доста малко. Ниско е равнището на упоритостта. Ние ще генерираме 6-7 милиарда лв. поради инфлацията по-голям Брутният вътрешен продукт, оттова сред 3 и 3,5 милиарда по-големи доходи в бюджета. При правни други условия, тези 2 милиарда са много по-малко от спомагателните доходи, които страната ще събере ", разяснява Костов в предаването " Преди всички ".

Според него като максимален печеливш от високата инфлация страната, събираща повече доходи от високите цени, следва " да ги връща назад под формата на по-адекватни тласъци за жителите, за бизнеса, за семействата ".

Мерките сами по себе си не са неприятни, само че огромна част от тях нямат антикризисен резултат, счита Любослав Костов.
" Ефектът им върху стопанската система и хората е извънредно противоречив. "

Костов даде образец с Данък добавена стойност на хляба и предвижда, че цената на хляба няма да падне, т.е. мярката не подкрепя потребителите.

" Когато няма нито една мярка за приходите на хората в изискванията на тази инфлация, за нас е необичайно ", уточни той.
" Хората са изгубили покупателна дарба всеобщо и като им даваш 25 стотинки за литър отстъпка на бензиностанциите, ти не им помагаш. Тези 25 стотинки ще бъдат всмукани тъкмо за един ден. "

Капиталовата стратегия няма да се извърши – това също са " буфери, които могат да се насочат към верните ограничения ", посочи синдикалистът. По думите му пари има и дефицитът няма да се утежни, в случай че изпълнителната власт желае да подкрепи потреблението.

Любослав Костов дефинира като добра мярка данъчните облекчения за родители с деца, тъй като са форма на необлагаем най-малко, въпреки и не за всички, за какъвто синдикатът от дълго време упорства.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР