Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието по-бързо, но не си

...
Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието по-бързо, но не си
Коментари Харесай

Нинова не си представя БСП и ГЕРБ да имат общ проект за антикорупционен закон

Антикорупционното законодателство би трябвало да бъде признато по-бързо, само че не си представям да обединим плана си с този на ГЕРБ.
Това сподели пред публицисти водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след срещата си с президента Румен Радев за антикорупционния законопроект на партията представена от организация " Фокус ".
Според Нинова оповестеният от ГЕРБ период за приемане на антикорупционно законодателството - до края на годината, наподобява надалеч. На въпрос дали е склонна да се вземе най-хубавото от законопроектите на Министерство на правораздаването и този на Българска социалистическа партия, тя съобщи: „ Към днешна дата не мога да си го показва. Защо - тъй като е друга философията на законопроектите. Те плануват орган, който да не може да проверява, който да има административна отговорност - санкции и така нататък Няма следствие на закононарушението корупция. Там се събират до момента съществуващите органи, само че не се планува следствие на закононарушение по Наказателно-процесуален кодекс “, разяснява Нинова.
Тя акцентира, че предлагането на Българска социалистическа партия е за същинско следствие със способите на Наказателно-процесуален кодекс и предаване на материалните доказателства на прокуратурата. По думите ѝ другото разминаване сред двата законопроекта касае присъединяване на другите институции в единния орган. Корнелия Нинова разясни, че от Министерство на правораздаването не плануват присъединяване на президентската институция, а Българска социалистическа партия предлага точно противоположното. „ Това са значителните разлики. По другите елементи можем да приказваме “, съобщи Нинова. „ Президентът ни обърна внимание, че доста от дълго време към този момент е декларирал, че е нужен обединен орган с проверяващи функционалности, ефикасен и така нататък “, добави Нинова.
Лидерът на Българска социалистическа партия разясни, че е показала на президента по какъв начин са минали срещите на Българска социалистическа партия с професионалните общности, какви бележки и рекомендации са отправяли към законопроекта на партията. Корнелия Нинова разясни, че е срещнала президента с проектите на Българска социалистическа партия оттук насетне, като посочи, че до на следващия ден в партията ще обобщят всички бележки и ще показват пред Пленума на Българска социалистическа партия окончателния вид на законопроекта за антикорупционен закон.
Малко по-късно от прессекретариата на президента Румен Радев разпространиха позиция на президента след срещата с водача на Българска социалистическа партия.
" Необходим е спор и необятен публичен консенсус за основаването на ефикасен антикорупционен модел в България ", декларира Румен Радев.
" Борбата с корупцията е от извънредно значение за обществото ни и по тази причина на нея ще бъде отдадено идващото съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност на 9 октомври, съобщи президентът и още веднъж акцентира, че чака препоръчаните законодателни промени ясно да регламентират използването на изчерпателен метод в битката с корупцията – освен предварителна защита, само че и провеждането на следствие и внасянето на обвиняване. Гарантирането на независимостта на антикорупционния орган е от основно значение за успеваемостта на неговите дейности и за постигането на резултати ", пишат от " Дондуков " 2.
Президентът съобщи също по този начин, че би приел назначението на ръководителя на бъдещия антикорупционен орган да става с негово присъединяване, само че това изисква „ гаранции, че антикорупционният модел в България ще бъде работещ и в синхрон с публичните упования за смяна и действителни дейности “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР