Антикорупционният закон се оказа с купища двойни стандарти. Очевидно е,

...
Антикорупционният закон се оказа с купища двойни стандарти. Очевидно е,
Коментари Харесай

Димитър Делчев: Антикорупционният закон се оказа с купища двойни стандарти

Антикорупционният закон се оказа с купища двойни стандарти. Очевидно е, че зад него прозира желанието на властта да удря някои хора, разяснява пред БНР Димитър Делчев – ръководител на Движение "България на жителите ".

Според него този закон е скърпен и няма да реализира задачата да ревизира всички: "Изначално управлението на антикорупционната комисия е направено подвластно, без значение кой ще е отпред – дали господин Георгиев или някой различен – то е направено по този начин, че да бъде подвластно от настоящата политическа върхушка, тъй като и назначението му, и освобождението му е направено по метод, по който политиците да вземат решение. Тези, които би трябвало да бъдат проверявани, те вземат решение кой ще бъде в управлението на комисията.... Въпросът е дали задачите на органа се пишат от обществото или се пишат от една политическа партия. Проблемът е, че в в този момент съществуващия тип на антикорупционната комисия няма по какъв начин да не се пишат задачите от една политическа партия ".

Димитър Делчев напомни, че от приемането на антикорупционния закон до този миг – по-малко от една година, той е бил променян 5 пъти, а в този момент следва да бъде направена и 6-та смяна: "Част от тези промени бяха меко казано притеснителни. Не можеш да променяш Закон за битка с корупцията през Закона за енергетиката и през преходните и заключителните му разпореждания и то по метод, който няма публично разискване, няма спор в Народното събрание, просто ей по този начин небрежно, скрито. Това демонстрира две неща. Едното е, че това, че законът е изработен небрежно, скърпен на коляно за да бъдат замазани очите на Европейска комисия. Не правиш 6 ремонти на нещо, което си изпипал и приел след дълго публично разискване. По-притеснителното е друго – оправдаха се нашите страхове, че кардиналният проблем в Закона за битка с корупцията е, че той за едни ще е майка, а за други – мащеха ", разяснява Делчев.

Той даде образец с премахването на условията за общинските съветници: "Те споделиха – в случай че не го махнем този текст, ще останат двама общински съветници в цяла България, което е цялостен парадокс. … Те вършат ситуацията на общинските съветници още по-облекчено. Тези хора внезапно останаха отвън обсега на каквито и да било органи и могат да си вършат каквото си желаят ".

Делчев уточни и последните промени в закона: "Производствата за битка с корупцията да бъдат инициирани и по отношение на лица, които по-късно бъдат оповестени за почтени, т.е. да ти лишават имущество при потвърдена непорочност в съда, това мина границата на сигурността и на публичния интерес. Това отива към този момент в засилената държавна принуда. Когато това се случва, би трябвало да има доста съществени публични учредения и огромен публичен интерес. Мисля, че няма подобен публичен консенсус ".

Според Димитър Делчев, президентът е трябвало да наложи несъгласие на последните ремонти в закона. Той изрече мнение, че тези ремонти, които са посочили съгласно него "прегръдка " сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, би трябвало да отидат в Конституционния съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР