Антикорупционната комисия започва проверка в здравното министерство на процедурата за

...
Антикорупционната комисия започва проверка в здравното министерство на процедурата за
Коментари Харесай

КПКОНПИ проверява Кацаров за покупката на антигенни тестове за ученици |

Антикорупционната комисия стартира инспекция в здравното министерство на процедурата за закупуване на бързи антигенни проби на възпитаници.

КПКОНПИ се е задействала след сигнал за позволени съществени нарушавания при избора на реализатори и класирането им, както и по медийни изявления от изказване на някогашен зам.-министър на опазването на здравето Димитър Петров, който на 17 ноември със заповед на служебния министър председател Стефан Янев.

Предмет на инспекцията са и данни за повишени цени на тестванията и закъснение на доставките им.

Вчера Димитър Петров разгласи, че министър Стойчо за двуседмичното закъснение на връщането на огромните възпитаници в клас. Бившият му заместител изясни, че не се е занимавал с поръчването на тестванията, тъй като това не е ресорът му. И добави, че слагането на въпроса за скъпите проби е коствало уволнението му.

Комисията на Сотир Цацаров е поискала от Стойчо Кацаров цялостната документи по избора на реализатори и подписаните контракти за доставка на бързи антигенни проби за възпитаници. В рамките на днешния ден следва снемане на пояснения от Димитър Петров и от шефове на търговски сдружения, които са взели участие със свои предложения за доставка, само че са били отстранени от процедурата, оповестяват от КПКОНПИ.

Ще бъдат снети пояснения от членовете на комисията по желание на снабдители на проби, от министър Кацаров, както и от началника на кабинета му, и от други лица. Извършва се разбор на контрактуваните цени и периоди на доставка, както и на измененията в тях по всеки от наличните до момента 15 контракта с предмет „ Доставка на медицински произведения - бързи антигенни проби за осъществяване на самостоятелно неинвазивно проучване на SARS-CoV-2 “, допълват от комисията.

След приключването на инспекцията КПКОНПИ ще реши дали да изпрати материалите на прокуратурата, в случай че открие съществуване на данни за корупционни закононарушения.

Междувременно от Министерство на здравеопазването оповестиха, че приветстват инспекцията, тъй като по този начин " ще отпаднат всевъзможни подозрения и целенасочени внушения за нередности при извършените процедури ".

" Напомняме, че в името на прозрачността отварянето на поканите беше направено в наличие на медиите. Протоколите от работата на комисията, класирането на участниците и подписаните контракти с изпълнителите бяха оповестени на интернет страницата на Министерство на здравеопазването и всеки, който желае, може да се запознае с тях ", показват от здравното министерство.

И припомнят, че с разпореждане на Министерския съвет бяха отпуснати средства за закупуване на 1,5 милиона щадящи бързи антигенни проби за обезпечаване на безвредна образователна среда.

" Проведената по безукорен метод процедура от екипа на Министерството на здравеопазването разреши да се стигне до трикратно понижение на цените на тестванията и да се обезпечат общо 4,7 милиона теста. Те ще са задоволителни за обезпечаване на образователните занятия на всички възпитаници за най-малко един месец напред ", акцентират от ведомството.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР