Антикорупционната комисия видя нередности в обществената поръчка на Община Варна

...
Антикорупционната комисия видя нередности в обществената поръчка на Община Варна
Коментари Харесай

КПКОНПИ установи корупция в обществената поръчка за нови е-автобуси във Варна

Антикорупционната комисия видя нередности в публичната поръчка на Община Варна за нови електрически рейсове. Според тях е осъществено корупционно закононарушение от лица, заемащи висши обществени длъжности, само че не се посочват поименно.

Допълва се, че КПОНПИ са предали на прокуратурата материалите от инспекцията. На 18 ноември Антикорупционната комисия влезе в Община Варна след сигнал.

Поръчката е от 2021 година на стойност 85 млн. лева Парите са отпуснати безплатно по стратегия „ Околна среда “ за пазаруването на 60 е-автобуса и 60 зарядни станции за тях.

В хода на следствието са конфискувани документи и са разпитани длъжностни лица, в това число от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му.

Снети са пояснения и от шефовете на компании, които в хода на процедурата са били отстранени от присъединяване, от изпълнителния шеф на общинското сдружение „ Градски превоз “ ЕАД и от чиновници в същото сдружение.

КПКОНПИ са открили: „ Неправомерни дейности от лице, заемащо висша обществена служба, при установяване на състава на екипа за ръководство на плана. Установено е също, че е оказвано влияние на член на комисията по желание на реализатор в интерес на съответна компания. В резултат на това, претендентите не са били обективно оценени и е позволен единствено един от тях “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР