Антикорупционната комисия проверява главния прокурор. Тя се е самосезирала за

...
Антикорупционната комисия проверява главния прокурор. Тя се е самосезирала за
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия проверява главния прокурор


Антикорупционната комисия ревизира основния прокурор. Тя се е самосезирала за поредност от нарушавания, осъществени от обвинител номер едно, съгласно сигнали, постъпили при министъра на правораздаването.

Още при започване на януари министърът на правораздаването Надежда Йорданова сподели, че има сигнали за нарушавания, осъществени от Гешев и към този момент те се ревизират в министерството

В края на предходната година нейният предходник също сподели, че има сигнали за нарушавания от обвинител №1, дори и за служебно въздействие.

От прокуратурата през днешния ден обясниха, че министерството не може да се занимава с такива сигнали и това е от компетенцията на антикорупционната комисия.

Сигналите са разнообразни, а някои от тях са свързани и с класифицирана информация, съгласно данни на Министерството на правораздаването

„ Сигнали имаме, без да съм ги броил евентуално са над 10. Мога да заявя от името на Министерството на правораздаването, че сме прелестно сюрпризирани, че след 2 години управление на КПКОНПИ, един месец преди напускането на този държавен орган господин Цацаров реши да прояви самодейност “, съобщи Емил Делчев.

Според представителя на основния прокурор министърът на правораздаването не е способен да преглежда тъжби и сигнали за нарушавания на основния прокурор, а е задължен да сезира антикорупционната комисия или профилираната прокуратура.

„ За нас също е забавно какви са сигналите, които министърът на правораздаването е задължен да изпрати на КПКОНПИ и за какво не го е направил досега, а явно се е наложило комисията да се самосезира. По-важен е въпросът, че основният прокурор Иван Гешев е изпратил писмо до министъра на финансите господин Асен Василев по отношение на искане за техническа поддръжка от Европейска комисия за самостоятелен разбор на делата от публичен интерес на профилираната прокуратура “, сподели представителят на основния прокурор Сийка Милева.

От министерството обясниха, че на следващия ден ще обсъдят по кое време да изпратят документите за сигналите против Иван Гешев.

Срокът за инспекцията е месец, а след седмица Конституционен съд ще излезе с решение дали министърът може да желае предварително отстраняването на Иван Гешев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР