Антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси при кандидат-президента с

...
Антикорупционната комисия не установи конфликт на интереси при кандидат-президента с
Коментари Харесай

КПКОНПИ за проф. Герджиков: Ректорът на СУ не е бил в конфликт на интереси, когато СУ сключва договор с майка му |

Антикорупционната комисия не откри спор на ползи при кандидат-президента с предстояща поддръжка от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков, който е на ректор на Софийския университет през 2018 година, когато от университета подписват контракт с майка му проф. Мария Герджикова.

" Не открива спор на ползи (...) заради липса на извършени пълномощия по работа в качеството му на ректор на Софийския университет ", написа в решението на ръководената от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ. 

Под него са се подписали още: Антон Славчев, зам.-председател; Пламен Йоцов - член; Силвия Къдрева - член на КПКОНПИ.

Проверката е осъществена по медийни изявления от 2019 година КПКОНПИ излиза с решение през февруари 2020 година Публикува цялостния му текст през днешния ден, под настойчивите запитвания от публицисти по отношение на приетата  .  Кой е номиниралият го към сегашния миг, прочее, той не споделя. Ясно е единствено, че в неделя предприемчив комитет публично ще издигне кандидатурата му и че след това тя ще бъде подкрепена от ГЕРБ - механизъм, по който Българска социалистическа партия и други партии поддържат кандидатурата на президента Румен Радев за нов мандат.

Липсата на извършени ректорски пълномощия - за които пишат от Антикорупционната комисия - са по повод одобряването на отчета, въз основата на който е подписан договорът с майката на проф. Герджиков. Предметът му е присъединяване в създаването на методология и инструментариум за проучване на потребностите от образование по български език и литература в българските общности в чужбина. Възнаграждението за проф. Герджикова е 9 000 лева След като казусът става обществено прочут и избухва скандал, .

Обяснението на проф. Герджиков тогава пред медиите е, че договорът не е подписан от него, а от зам.-ректора доцент Георги Вълчев, който е упълномощен да подписва публични документи. Проверката на КПКОНПИ удостоверява, че той има пълномощие от ректора. От доцент Вълчев са снети сведения, в които той " декларира, че проф. дфн Анастас Герджиков не е взел участие в процедурата по предоставяне на позволение за подписване на цивилен контракт с проф. Мария Герджикова, сключването и подписването на цивилен договор № 80-14-836/18.09.2018г. и заплащането по контракта ".

Докладът, с който е отправена молба за подписване на гражданския контракт с проф. Мария Герджикова, е от проф. доктор Росица Пенкова. Парите за възнаграждението идват от бюджета на Департамента за информация и рационализиране на учителите.

Договорът е подписан на 18 септември 2018 година сред СУ, представляван от ректора проф. Герджиков и основния счетоводител Д. Иванов от една страна и проф. Герджикова от друга. Възнаграждението е за интервала 3 септември 2018 година - 30 ноември 2018 година

Проф. Пенкова приема свършената работа без забележки. Сумата е платена на 30 ноември 2018 година Платежното разпореждане също е подписано от отрасловия зам.-ректор.

За да е сбъднат спор на ползи по смисъла на закона, следва да са налице три предпоставки - пишат от комисията: лице, заемащо висша обществена служба, съществуване на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа и упражнено властническо пълномощие, повлияно от частния интерес.

Частен интерес е всеки интерес, който води до полза от веществен или невеществен темперамент за лицето, заемащо висша обществена служба или за обвързваното с него лице, т.е. с цел да е налице частен интерес, следва да има действителна опция за настъпване на полза. Облага е всеки приход в пари или имущество, в това число придобиване на дялове или акции, както и даване, прекачване или отвод от права, приемане на артикули или услуги гратис или на цени, по – ниски от пазарните, приемане на привилегия или почести, помощ, глас, поддръжка или въздействие, преимущество, приемане на или заричане за работа, служба, подарък, премия или заричане за отбягване на загуба, отговорност, глоба или друго неподходящо събитие.

" По отношение на одобряването на отчета от проф. доктор Пенкова (...) и заплащането по контракта на 30.11.2018 година се откри липса на извършени пълномощия по работа от страна на проф. дфн Анастас Герджиков. Липсата на упражнено пълномощие по работа от страна на лицето, заемащо висша обществена служба, както и на който и да е от останалите детайли от понятието „ спор на ползи “ изключва съществуването на нарушаване на възбраните на Глава Осма от ЗПКОНПИ, които съставляват негова проявна форма ", приключват от комисията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР