Антикорупционната комисия КПКОНПИ за пореден път е осъдена да плаща

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ за пореден път е осъдена да плаща
Коментари Харесай

Бивша депутатка от НДСВ осъди КПКОНПИ да й плати 20 хил. лв.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ за следващ път е наказана да заплаща солидни обезщетение по Закона за отговорността на страната, се вижда от правосъдните регистри. Комисията е наказана от хора, против които е водила безрезултатно каузи за конфискация. Сред тях е и Теодора Дренска, която бе депутат от Национална движение „Симеон Втори" в 39-ото и 40-тото Народно заседание.

По първото дело са присъдени 50 хиляди лева обезщетение. То е поради произвеждане по конфискация, стартирало през 2007 година, откакто В.К. е наказан през 2003 година за нелегално държане на една ловна пушка " ИЖ-18 "  и муниции. Така на В.К. и фамилията му са възбранени парцели, запорирани са транспортни средства и пари по сметки и дружествени дялове във компании. През 2015 година комисията сама се отхвърля от желае за лишаване и делото за конфискация е прекъснато. Наложените възбрани и запори са вдигнати. Съдът, който гледа делото за компенсацията, напомня, че преценката на комисията, че има нелегално имущество за конфискуване, е била неправилна, щом искът й е отдръпнат. Затова и дейностите на комисията се одобряват за противозаконни и жертвите им би трябвало да бъдат овъзмездени. Решението е на Софийския градски съд и КПКОНПИ има право да го апелира на още две инстанции.

Второто дело, на което " Сега " се натъкна, е завършило на първа инстанция с осъждането на КПКОНПИ за 37 хиляди лева То е извоювано от Цанко Дренски, съпругата му Теодора Дренска и майка му. Тяхното имущество е било блокирано в продължение на 5 години по искане на комисията поради дело против Дренски, по което в последна сметка той не е наказан. Съдът изяснява, че когато против някого бъде формирано дело, комисията би трябвало да ревизира имуществото му. Но в нейните пълномощия е да " извърши съответен и съгласуван с обстоятелствата и доказателствата разбор на имущественото положение на лицето и обвързваните с него правни субекти ". Само по този начин може да реши дали да изиска налагане на обезпечителни ограничения.
Най-голяма част от компенсацията по това дело против КПКОНПИ е присъдено на Дренска. Според градския съд се стимулира, че обвиняването по отношение на брачна половинка ѝ и наложените обезпечителни ограничения са се отразили върху персоналния, публичния и професионалния живот, възприятията, честа и достолепието ѝ, върху опциите ѝ за професионални изяви и развиване в длъжностен проект, престижа и името на експерт. " При избрани специалности (магистрати, юристи, военни и др.) упованията и условията на обществото към тях за честност и съблюдаване на законите са извънредно повишени. За Дренска като народен представител и юрист противозаконното обвиняване по отношение на брачна половинка ѝ и наложените обезпечения по късно са имали по-силно отрицателно отражение върху неимуществената ѝ сфера. Не без значение е и фактът, че запорите са били и медийно отразени ", изяснява съдът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР