Антикорупционната комисия КПКОНПИ е завела иск за отнемане на 982

...
Антикорупционната комисия КПКОНПИ е завела иск за отнемане на 982
Коментари Харесай

КПКОНПИ иска почти милион лева от обвиняем за НАПЛийкс

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е завела иск за лишаване на 982 000 лева от обвинения по делото за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите Иван Тодоров и неговата компания Сабуей България ЕООД, оповестяват от Софийския градски съд. Шефът на компанията за киберсигурност Тад Груп - Иван Тодоров, беше притеглен към наказателна отговорност през 2019 година след невиждания теч на персонални данни от приходната организация.

Повече от три години обаче прокуратурата не съумява да изготви кадърен обвинителен акт, който да внесе в съда. Тодоров, който беше упрекнат за подбуждане и управление на проведена незаконна група, остана арестуван под стража цели 7 месеца преди да бъде пуснат под гаранция през 2020 година Оттогава делото е на " трупчета " в държавното обвиняване. Пред съда не е изправен и посоченият от прокуратурата за директен причинител на хакерската офанзива против Национална агенция за приходите - Кристиян Бойков, чиновник във компанията за киберсигурност ТАД Груп, който беше упрекнат в тероризъм.

Развръзка обаче има за третия обвинен по делото - комерсиалният шеф на компанията Георги Янков. От разпореждане на Апелативния профилиран углавен съд се схваща, че досъдебното произвеждане против него е прекъснато заради липса на доказателства. Адвокатът на Янков Николай Хаджигенов сподели пред Сега, че е изискал делото против клиента му да бъде прекъснато заради липса на закононарушение, а не на доказателства, само че съдът е отказал да се произнесе. " Дело няма да има. Ако имаше доказателства, делото към този момент щеше да е минало на две инстанции ", разяснява Хаджигенов на въпрос дали чака прокуратурата най-сетне да внесе обвинителен акт за НАПЛийкс.

В същото време първият наблюдаващ прокурор в следствието за хакерската офанзива Евгения Щъркелова води правосъден спор с Висшия правосъден съвет, който отхвърли молбата ѝ от зам.-ръководител на спецпрокуратурата да я направи арбитър в Софийския градски съд. Това се случи, откакто Щъркелова опита да се възползва от така наречен кариерен бонус за шефовете в правосъдната система, до момента в който той още действаше в Закона за правосъдната власт. Пред Върховен административен съд юристът на Щъркелова твърди, че тя има предпочитание и юридически интерес да правораздава в Софийски градски съд, макар че сега е назначена за прокурор във Военно-окръжната прокуратура след закриването на профилираното правораздаване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР