Антикорупционият фонд настоява депутатите от 47-ото Народно събрание да извършат

...
Антикорупционият фонд настоява депутатите от 47-ото Народно събрание да извършат
Коментари Харесай

АКФ пита депутатите дали КПКОНПИ е институционална бухалка

Антикорупционият фонд упорства депутатите от 47-ото Народно заседание да извършат задълбочена инспекция на активността на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.

От Фонда смятат, че е значимо да се направи подробен разбор какъв е действителният резултат от нейната работа досега.

Те приканват акцент да бъде подложен върху 10 въпроса:

1. Какви са резултатите от оперативната активност на Комисията? След първични предпроцесуални дейности какъв брой са формираните следствия, по какъв брой от тях са импортирани обвинителни актове и какъв брой са наказаните лица? С други думи, какъв брой корупционни закононарушения са разкрили чиновниците на Комисията и причинителите на какъв брой от тях са били наказани?

2. Колко производства за лишаване на нелегално добито имущество са формирани? По какъв брой от тях има наложени обезпечения, по какъв брой от тях има правосъдни решения за лишаване на имущество?

3. Колко е действително отнетото имущество в интерес на страната? Защо има отнемани " на хартия " имущества, които обаче в действителност липсват и на процедура страната не е получила нищо?
 КПКОНПИ е спечелила каузи за над 5,5 млн. лв. от началото на годината
КПКОНПИ е спечелила каузи за над 5,5 млн. лв. от началото на годината

Те са против лихвари, трафиканти и измамници

4. Има ли в Комисията производства " на трупчета ", оставени дълготрайно време без придвижване и без очевидно пояснение? Има ли производства " с приоритет ", които се задействат извънредно бързо по отношение на сходни каузи?

5. Има ли в деловодната система на Комисията подготвени експертни решения по политически чувствителни проблеми, които не се рапортуват за решение?

6. Има ли систематично използване на методологията за инспекции на сходство сред действително и заявено имуществено положение? Или има " креативно " използване за реализиране на авансово заложена цел?

7. Има ли процедура на авансово заложени устни насоки от управлението на Комисията за метода на решение на избрани производства?

8. Има ли прекачване на политически чувствителни преписки от София към по-малки териториални дирекции за по-лесно позитивно мнение? И по какъв начин се изясняват " изнесените " съвещания на Комисията отвън София при решение на избрани чувствителни преписки с политически нюанс?
 Отнемане на имущество за близо 400 млн. лева е поискала КПКОНПИ до юни
Отнемане на имущество за близо 400 млн. лева е поискала КПКОНПИ до юни

Наложени са наказания за съвсем 270 000 лева след открит спор на ползи

9. Има ли селективност при запориране на проследени активи при една и съща фактическа конюнктура и една и съща кореспонденция? Как по значими инспекции с доста забъркани физически и юридически лица едни се оказват запорирани, а други - не?

10. Има ли случаи на необяснимо повдигане на запори върху активи при съществуване на неоправдателни присъди на лица?

Според АКФ отговорите на горните въпроси ще покажат дали КПКОНПИ е изпълнила своите функционалности, или се е трансформирала в " институционална бухалка " за преодоляване на политици и медии.

Антикорупционният фонд ще упорства за позиция по настояването за задълбочена инспекция на КПКОНПИ от страна на всички парламентарни групи в 47-ото Народното събрание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР