Антиките са крадени, а милиардерът плащал на иманяри и престъпни

...
Антиките са крадени, а милиардерът плащал на иманяри и престъпни
Коментари Харесай

Американски милиардер връща крадени антики, включително и на България

Антиките са крадени, а милиардерът плащал на иманяри и незаконни групировки, с цел да ги има. Стайнхард е изискал и извънсъдебно съглашение.

През 2017 година прокуратурата стартира инспекция за ролята на Майкъл Стайнхард за притежанието и препродажбата на над 1000 предмета. За 180 от тях има доказателства, че са откраднати - нормално при военни и цивилен спорове или иманярски нападения.

Вниманието на експертите беше привлечено от ритон с глава на елен, оценен на 3 и половина милиона $. През 1993 година Стайнхард го дава чартърен на музея Метрополитън в Ню Йорк. Реликвата се появява на интернационалния пазар за скъпи движимости след обир в Милас, Турция.

Стайнхард не се е интересувал дали предметите са с законен генезис, той е желал да ги има, без да си дава сметка за вредите, които нанася на културното завещание в световен мащаб, се споделя в изказване на прокуратурата на Манхатън, която се занимава със случая.

В сбирката му е имало нелегално добити предмети от 11 страни, Стайнхард е употребявал услугите на 12 престъпни мрежи. Постепенно следствието против него е разширено - за " придобиване, владеене и продажба на повече от 1000 антики от 1987 година ".

То е в съдействие с управляващите в България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия, Турция и други. Постигнато е извънсъдебно съглашение и против Стайнхард няма да бъдат повдигани престъпни обвинявания.

Наложена му е обаче невиждана доживотна възбрана да колекционира предмети на изкуството. По думите на юристите му, милиардерът е доста удовлетворен от решаването на проблема отвън съда.

Това значи, че предметите няма да бъдат съхранявани с години като доказателства, а ще бъдат върнати на страните, от които са нелегално взети. Не е ясно какви антики ще бъдат върнати на страната ни, предава Българска национална телевизия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР