Антигенните тестове са тип бързи тестове, в които се открива

...
Антигенните тестове са тип бързи тестове, в които се открива
Коментари Харесай

Биоложка обясни може ли да вярваме на антиген тестовете ВИДЕО

Антигенните проби са вид бързи проби, в които се открива самия вирус.

"Те са на по този начин наречения имунохроматографски принцип – взема се секрет, носен секрет в тази ситуация, разтваря се буфер и се накапва върху теста – сходно на това по какъв начин се накапва урина върху тест за бременност “, изяснява доктор Благовеста Пенчева – медицински шеф на лаборатория „ Рамус”.

Пробата се слага върху теста и се изчакват 15 минути, с цел да бъде резултатът изцяло безапелационен. Биологът Станислава Златева акцентира главните условия, с цел да бъде проучването законно.

„ Задължително би трябвало да се появи контролната чертичка, което значи, че пробата е годен, а в случай че се появи и тест чертата – значи, че има съществуване на антиген “, споделя биологът Станислава Златева.

Не липсват обаче обстановки, при които показанията от PCR и антигенния тест на еднакъв пациент се разграничават.

„ Разбира се, че сме имали случаи с положителен PCR тест и отрицателен антигенен тест, което зависи от чувствителността на теста. Също по този начин сме имали случаи с положителен тест антигенен, бърз тест и отрицателен PCR тест, което пък зависи от специфичността на теста “, споделя доктор Пенчева. С по-голяма тежест е PCR пробата.

Според специалистите сигурността на антигенните проби е съвсем 100 %, а цената им – много по-приемлива от тази на PCR проучването. Трябва обаче да се прави и разлика сред типовете антигенни проучвания – тези за грипни варианти и тези за COVID- 19.

Специалистите утвърждават концепцията персоналните лекари да имат право да издават посоки за антигенни проби, само че единствено при избрани условия

„ Смятам, че това е добра концепция. Хубаво е персоналните лекари да могат по тяхна преценка да назначат такова проучване. Хубаво е да има и някакви критерии – т.е. пациентът да дава отговор като температура, като различен тип симптоматика,

загуба на подушване и всичко друго, за което се приказва, тъй като въпреки всичко това е скъпо проучване и не може да се назначава случайно и въпреки всичко допускам, че има някакъв потенциал НЗОК да заплати избран размер такива проби “, споделя доктор Пенчева.

Споделят и това, че работата и отговорностите им нарастват с всеки ден. А на въпроса по кое време ще си отиде вирусът – отговорите са в двете крайности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР