Античният керамичен център в Павликени е отворен за посещения от

...
Античният керамичен център в Павликени е отворен за посещения от
Коментари Харесай

Античният керамичен център в Павликени е отворен за посещения

Античният керамичен център в Павликени е отворен за визити от самостоятелни туристи или фамилии, оповестиха от пресцентъра на общината.

Отварянето на музея навън е съобразено със заповедта на на министъра на опазването на здравето, при съблюдаване на условието за обществена отдалеченост и на всички противоепидемични ограничения.

Архитектурният комплекс е основан в края на I в. сл. Хр., още преди основаването на Никополис пъкъл Иструм след Дакийските войни на император Траян.

Видинската цитадела "Баба Вида " посреща от през днешния ден туристи

Това, което прави римската вила край Павликени неповторима и единствена по рода си, са разкритите, чудесно непокътнати и експонирани пещи за строителна и битова керамика. Проучени са над 50 пещи, които удостоверяват тезата, че тук е създавана керамична продукция освен за потребностите на локалното население, само че и за търговия в границите на Римската империя.

Античният керамичен център е най-добре проучения обект в Югоизточна Европа. Изследователят му- археологът Богдан Султов през 70-те години на предишния век, го трансформира в първия музей навън в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР