Античният градеж е разкрит до степен да се забелязва вече

...
Античният градеж е разкрит до степен да се забелязва вече
Коментари Харесай

Откриха древна сграда при ремонт до Джумая Джамия

Античният строеж е оголен до степен да се вижда към този момент от всички минувачи. Прави усещане какъв брой добре са непокътнати елементи от него.

По думите на хора от обекта ясно проличава прагът на къща, както и вдлъбнатините от тогавашни панти за врата., видя кореспондент на Plovdiv24.bg.

Строежът е оголен и на този стадий се вижда от всички преминаващи жители наоколо. Прави усещане, че добре са непокътнати елементи от него, които към този момент се изследват, съобщи БНР.

"Наложи се спрем изкопните действия на фирмата-изпълнител ", сподели ръководителят на екипа археолози Мая Мартинова от Регионалния археологически музей в Пловдив.

Тя посочи, че изразително проличава прагов под на къща, както и вдлъбнатините от панти за врата. Разкрити са и 10 късносредновековни монети от османския интервал, които ще бъдат проучени в музея.

Аархеолозите през днешния ден не престават да намират и керамачни съдове. Очаква се до края на седмицата техните разкопки да приключат и компанията "Драгиев и Ко " да продължи ремонта на улицата.

Регионалният археологически музей -Пловдив ще рапортува на Министерството на културата, които би трябвало да вземат извънредно решение за разкритите структури.

Хората, които живеят в съседство споделиха, че им е спряна водата от два дни, незабавно след идване на екипа археолози. Според строителната компания водоподаването ще бъде възобновено на следващия ден следобед.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР