Античната статуя от Одесос е изправена пред предизвикателства поради липсата

...
Античната статуя от Одесос е изправена пред предизвикателства поради липсата
Коментари Харесай

18-вековна находка пред риск: Липсата на реставрационни условия във Варна крие заплаха за артефактите

Античната скулптура от Одесос е изправена пред провокации заради неналичието на съответни условия за реституция.

Уникалната скулптура от Одесос, която беше открити преди дни при градеж във Варна, няма къде да бъде реставрирана. Не е ясно по кое време и по какъв начин ще може да бъде обработена, с цел да бъде изложена след това пред аудитория. В момента скулптурата, която е на 18 века, се намира във вътрешния двор на Регионалния исторически музей. Това сподели експертът по антична археология д – р Васил Тенекеджиев, съобщи кореспондент на Moreto.net. Екипът на музея сложи казуса с неналичието на съответни условия, при които да работят реставраторите , употребявайки случая със скорошната находка.

Въпросът обаче надалеч не касае единствено ориста на статуята. От десетилетие реставраторите са принудени да правят работата си в два фургона в задния двор на музея, по коридорите на постройката, в кабинети, по первазите на прозорци, върху барплота за летния джаз фестивал.

До 80 – те години на предишния век реставраторските ателиета на музея се обитават в постройка, издигната особено за задачата. Тя се е намирала покрай настоящия Куклен спектакъл. Покрай обособяването на комплекса „ Знаме на мира “ обаче е съборена, а експертите са изместени в къщата – музей „ Георги Велчев “. Там са принудени да работят в изцяло несъответствуващи за реставрационната активност условия - дребни постройки, които са неуместни, неугледни и рискови за работа, с ниски тавани, неприятна вентилация и неприятно осветяване .

Оказва се, че нещата могат да се влошат още , когато през 2008 година по искане на Община Варна Министерството на културата трансферира къщата – музей на Градска художествена изложба. Тогава в писмо на МК се показва категорично, че Община Варна би трябвало да даде пространства за реставраторски ателиета. Това е условие за прекачване на постройката.

Специалистите се местят в два фургона в задната част на музея, в които и работят и до ден сегашен . Те са замислени като краткотраен вид, какъвто се употребява и при археологически разкопки, само че се оказва, че стават непрекъснат.

„ Вече 16 години казусът продължава да стои неуреден. От това произтичат доста други проблеми. Хората, които работиха, напуснаха. В момента работим с положителни експерти, само че при неналичието на условия доста мъчно можем да притеглим нови. “, сподели шефът на РИМ – Варна Игор Лазренко. Той добави, че сега има двама реставратори. Преди няколко години са били 5 -6.
За компликациите от първо лице

За компликациите при обработването на артефактите описа Милен Маринов, който е завеждащ отдела по реституция и консервация.

„ В момента една огромна част от експонатите в залите са работени в коридорите, една част са почиствани върху бара, който работи по време на джаз фестивала, тъй като там мивката е най – огромна. “, сподели експертът.

Той сподели изискванията, при които са принудени да работят. Фургоните, в които се обитават, протичат при мощен дъжд . Налагало се сами да закупуват неща като климатици, маси, влагоабсорбатори, с които да подобрят изискванията си на труд.

Дейността им се прави в пространства, които нямат никаква вентилация . В административните кабинети в постройката на музея, в които от време на време се постанова да работят, единствената опция за проветряване е прозорецът. Задушливата миризма се усеща още с влизането, а неналичието на задоволително осветеност добавя неприятната среда. Междувременно, движейки се по коридорите към кабинетите, човек вижда купища артефакти, струпани в щайги и торби, достигащи съвсем до тавана.

Застрашеното бъдеще на артефактите

Регионалният исторически музей е най - огромният отвън столицата. През 2026 година се навършват 120 години от основаването му. Огромният брой монументи на културата, които съхранява обаче е заплашен поради неналичието на опция за съответна грижа.

„ Фондовете на музея включват близо 160 хиляди инвентарни единици. Това са монументи от хартия, метал, дърво, керамика, които един път постъпили в музейните експозиции се нуждаят от първично разчистване. В интервала на тяхното експониране се явяват още веднъж потребностите от ререставрация, подсилване. Когато имаш подобен голям фонд, носиш отговорност освен за постъпването на паметниците, а за тяхната поддръжка в годините. В противоположен случай ние ще се окажем в обстановка, в която би трябвало да отписваме монументи и действително да губим културното завещание. Става въпрос за поддържане паметта на този град, която по една или друга причина е вменена на РИМ. Чувствайки се виновни за наследството, което съхраняваме, си разрешаваме да дадем публичност на този доста сериозен проблем. В някакъв миг той ще сложи под риск изобщо съществуването на РИМ. Специалността на реставратора е една от най – дефицитните у нас. Щастливи сме, че при нас към момента има хора, които желаят да работят. Застрашено е бъдещето на паметниците, които съхраняваме. “, разяснява доцент Мария Манолова, която завежда Археологическия музей към РИМ – Варна.

От кого зависи музеят да има реставраторски ателиета?

От екипа на музея са безапелационни, че въпросът не се повдига от политическа позиция и не се търси политическа конспирация. Съвпадението сред откриването на статуята и предизборната акция е чиста случайност. Основната цел е да се откри трайно и дейно решение на дългогодишния проблем.

Отговорност за това е в ръцете на Община Варна и Общински съвет.
През годините казусът е поставян не един път пред администрацията. На музея са предлагани безусловно неприемливи разновидности като пространства без ток или такива нуждаещи се от сериозен ремонт. Според законовите условия реставраторските ателиета следва да разполагат с избрана повърхност, вентилация, осветеност, достъп до вода. Специалистите смятат, че сполучлив подобен вид оферират пространствата на петия етаж в Стоматологията на „ Съборни “, които са работили като стоматологични и зъботехнически лаборатории.

В последните дни са водени диалози с Община Варна, които са обнадеждаващи, разяснява Лазаренко.

Вижте още фотоси от изискванията, в които работя реставраторите на РИМ - Варна, несъмнено и вие няма да повярвате:
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР