Античната колекция на Васил Божков е най-голямата частна с над

...
Античната колекция на Васил Божков е най-голямата частна с над
Коментари Харесай

Реставраторка разказа за безценните съкровища на Васил Божков

Античната сбирка на Васил Божков е най-голямата частна с над 3000 хиляди експоната. Според специалистите тя е скъпа.
Включва артефакти, датирани сред 4 000 година преди Христа до 6 век след Новата епоха и за нея се грижи професор Веселина Инкова, оповестява bTV.


„ Експонатите са от благородни метали – злато, сребро, мед и сплави. Касае Бронзова ера, първи век преди Христа. Траките. Тези предмети са извънредно стойностни в културно отношение, някои от тях са в извънредно нежно положение “, изясни реставраторът.



Божков има най-голямата сбирка от ритони в света. Сред най-впечатляващите е сребърен ритон с глава на козел с човешки черти – 4-ти век преди Христа. Сцената на рога изобразява убийството или „ Смъртта на Орфей от тракийските дами “.

Сред другите неповторими артефакти е сребърна ритуална чаша с позлата във формата на глава на овен. Тя от V век прочие Хр.

Частната сбирка на Васил Божков е единствената в света, която има 20 ритона. Сред най-ценните експонати са тези с човешка фигура, защото се считат за изключителна необичайност. Събирана е повече от 15 години, разполага с над 3000 предмета.
Министерство на вътрешните работи сподели със СНИМКИ и ВИДЕО част от имането на Васил Божков
От екипа на предприемача разясниха, че всички експонати са законни и имат документи за това. Купени са на търгове. И са благосъстоятелност на фондация „ Тракия “, основа от Васил Божков. Колекцията е излагана музеи в Москва, Брюксел и националната художествена изложба.



Бизнесменът имаше огромен план – цялата сбирка да бъде изложена на едно място. Затова преди 3 години Васил Божков купи Телефонната палата, концепцията беше постройката да бъде превърната в музей.

Акцията, при която са претърсени 13 адреса, бе извършена в сряда, а през днешния ден от прокуратурата потвърдиха, че са конфискувани картини и други творби на изкуството. Министерство на вътрешните работи популяризира фрагменти с платна на Владимир Димитров-Майстора, Светлин Русев и други

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че при акцията са взети всички ограничения картините да бъдат съхранени. Назначени са специалисти от министерството на културата, които да оценят цената им, дали са движими културни полезности и дали са добити по легален метод.
Акцията не стопира: Ето какво се случва сега с компаниите и сбирките на Васил Божков
Васил Божков и трима негови бизнес сътрудници са в чужбина и са упрекнати задочно за присъединяване в проведена незаконна група, правила изнудвания, данъчни закононарушения, опити за подкупи и подбуждане на длъжностни лица да правят престъпления.

Петият упрекнат е някогашният началник на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, който е в ареста за 72 часа. Той е бил назначен на поста по времето на Орешарски през 2014 година и махнат през 2018 година При акцията в сряда са арестувани 19 длъжностни лица от комисията, само че през днешния ден до обед не бе решено на кои от тях да бъдат повдигнати обвинявания.

Разследващи описаха, че на служител от Държавната комисия по
хазарта е бил предлаган рушвет от 10 000 лева дневно, в случай че внася оферти за лишаване лиценза на компании, конкурентни на Божков.

Към следствието, което се води от спецпрокуратурата, са добавени материали с данни, че показваните в реклами по малкия екран облаги от лотарийните игри действително не съществуват.

Освен това първичните разбори за финансовото положение на компаниите на Божков показвало, че те нямат задоволително пари да платят обещаваните облаги. “Всички лица съществуват и парите им са преведени по банков път, както е по закон”, безапелационен бе Васил Божков.

Шефът на Агенцията за държавен финансов контрол Георги Начев разгласи, че заключенията от проверката в комисията по
хазарта са, че не са платени в държавния бюджет над 550 млн. лева от лотариийните игри на Божков и не е имало учредения неговите компании да внасят по-малко в хазната от Спортния тотализатор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР