Антична крепост край Крумовград ще е първата в Родопите, представена

...
Антична крепост край Крумовград ще е първата в Родопите, представена
Коментари Харесай

Антична крепост край Крумовград оживява дигитално

Антична цитадела край Крумовград ще е първата в Родопите, показана виртуално в интернет. Тя се намира в региона на село Храстово и съгласно археолозите е имала значима роля за локалното население като боен и набожен център. Разкопките и снимането на обекта завършиха преди дни, като скоро следва цялата цифрова информация да бъде налична в интернет пространството.


Крепостта е издигната в края на 5 век. Тогава всеобщо в Източната Римска империя са били изграждани крепостни мрежи, главно за леговище на локалното население, заяви БНР. Впоследствие към военните й функционалности се прибавят и други. Крепостта е била ситуирана на повърхност от 8 декара. Съществувала е до османското настъпление в Родопите. Според учените тя е била най-голямата на територията на днешната община Крумовград, описа в " Закуска на тревата " доцент Деян Рабовянов.

Той е началник на екипа археолози, който за поредна година изследва крепостта край Храстово. Сред скъпите находки от това лято е сбирка от 12 средновековни хоругвени кръстове – множеството счупени. Намерени са в опожарен слой от 14 век, който бележи последните дни от живота на крепостта. Един от тях притегли вниманието на археолозите, тъй като на него има надпис и име – Драгота. Доцент Рабовянов.

Обект на изследване бе мястото на крепостната черква и некропола към нея. В източна посока са открити елементи от дувар, описа археологът Милен Камарев.

Според различен археолог – Стоян Михайлов, християнският ритуал в некропола се е спазвал.

" Всичко, което археолозите са разкрили досега, ще бъде налично за туристите. Нещо повече – крепостта ще оживее цифрово и всеки ще може да види по какъв начин е изглеждала тя преди епохи. Това ще стане, откакто цялата информация за нея бъде качена и споделена в интернет. В края на разкопките руините на крепостта бяха снимани по въздух и земя от експертите в Три D лабораторията на Института по осведомителни и информационни технологии към Българска академия на науките, изясни основен помощник Георги Ефтимов от Три D лабораторията.

Така крепостта край село Храстово ще бъде първата в Родопите, обработена цифрово и качена за прилагане в интернет. А упованията са разкопките там да продължат тази есен. Археологическият екип към този момент е кандидатствал за средства пред Министерството на културата./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР