Античен саркофаг се появи на плажа. На уникалната находка е

...
Античен саркофаг се появи на плажа. На уникалната находка е
Коментари Харесай

Сензационна находка на плаж край Варна: Откриха саркофаг на хиляди години

Античен саркофаг се появи на плажа. На неповторимата находка е попаднал бивш чиновник на реда по време на почивката си в морската столица. Той е сигнал подал през вчерашния ден следобяд сигнал в Пето РУ-Варна, оповестява Министерство на вътрешните работи.

Саркофагът е открит на плажа в " Св. Св. Костантин и Елена “, недалече от новопостроен, само че към момента неработещ комплекс, към мястото е ориентиран полицейски екип за опазване на региона към движимата културна полезност. Извършен е оглед в наличието на експерти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната  конструкция на Групово дело “Инспекторат за запазване на културното завещание “ към Министерство на културата.

Според мнението на специалистите при първичния оглед, културната полезност – саркофаг без похлупак, е от римската ера, с богата релефна декорация, евентуално от интервала II- III век сл. Хр., с приблизителни размери 90 х 235 х 75 см. Четирите му страни са украсени с присъщи релефни стилизирани орнаменти - гирлянди с висящи гроздове, скотски глави, розети, лабрис /двуостра брадва/ и други

С помощта на чиновници при РДПБЗН Варна и тежка техника, тежкият артефакт е превозен за предпазване в Археологически музей Варна, където следва назначение на  експертизи. Случаят е докладван на прокурор при Варненска окръжна прокуратура, формирано досъдебно произвеждане.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР