Антибиотичната резистентност е един от водещите проблеми в областта на

...
Антибиотичната резистентност е един от водещите проблеми в областта на
Коментари Харесай

Учени създават променящ формата си антибиотик, вдъхновени от кубчето на Рубик

Антибиотичната устойчивост е един от водещите проблеми в региона на здравето, който здравните организации назовават .

Антимикробната устойчивост е незабавна световна опасност за публичното здраве, убиваща минимум 1,27 милиона души по света. Проблемът е още по-голям в едва развитите страни, където равнищата на инфекциозни болести са високи и достъпа до антибиотици постоянно е стеснен.

Сега , показва новаторски метод за справяне с казуса с антибиотичната устойчивост – посредством създаването на антибиотици, изменящи формата си.

Създаване на антибиотици „ кубче на Рубик “ за битка с заболяванията

Това, което направиха учените от наколко страни, е да вземат антибиотик от последна линия, ванкомицин, и да го прикрепят към доста неповторима молекула, изменяща формата си, наречена булвален (Bullvalene).

Описват го като нещо като кубче на Рубик, което може да трансформира формата си. Когато прикрепят две единици ванкомицин към това кубче на Рубик в средата, тези единици ванкомицин могат да се движат в близост по метод, който им разрешава да заемат разнообразни пространства.

Учените са тествали голям брой форми на техните изменящи формата антибиотици против резистентни на ванкомицин бактерии в ларви на восъчни молци. Те откриха, че изменящите формата съединения са доста по-ефективни от общоприетия ванкомицин за изчистване на резистентните към медикаменти инфекции.

Бактериите също не демонстрират признаци на развиване на устойчивост към изменящите формата антибиотици.

Новите молекули успяхват да избегнат съпротивителния механизъм, което е вълнуващо изобретение.

Антибиотичната устойчивост е огромно предизвикателство

Антибиотичната устойчивост поражда, когато бактериите се развият до такава стемен, че да да оцелеят след медикаменти, предопределени да ги убият.

Това може да докара до бактериални инфекции, които са доста сложни за лекуване.

Резистентните към медикаменти инфекции са сериозна опасност за актуалната медицина.

Ако антибиотиците към този момент не работят, лекуванията, които одобряваме за даденост – като протезиране на тазобедрена става, цезарово сечение, лекуване на рак – към този момент няма да бъдат допустими. Дори рутинните медицински процедури крият риск от затруднения, които постоянно включват бактериални инфекции.

Разработчиците на медикаменти не основават нови антибиотици  достатъчно бързо, с цел да изпреварят антибиотичната устойчивост.

Едно от главните провокации е общоприетият модел на финансиране за създаване на медикаменти, който мощно разчита на вложения от фармацевтични компании. Тези компании нормално не са склонни да влагат в медикаменти като антибиотици, които е малко евентуално да генерират бърза облага.

Което ще рече, че финансовите хонорари за антибактериални средства не са огромни за фармацевтичните компании.

Освен това антибиотиците лекуват инфекции в къси курсове на лекуване от нормално 10-14 дни. Докато фармацевтичните компании се интересуват от хронични болести, за които се одобряват медикаменти цялостен живот – като хапчета за събаряне на високо кръвно налягане, висок холестерол и така нататък

Надеждите са, че новаторските подходи за наново потребление на съществуващите антибиотици ще оказват помощ за справяне с този проблем.

Създаване на адаптивни медикаменти

Разработването на антибиотици с смяна на формата се управлява от , доктор, професор и откривател в CSHL Cancer Center, който работи със личната си лаборатория и сътрудници в Обединеното кралство и Австралия, с цел да синтезира и тества новите медикаменти.

За да основат всяка молекула от изменящ формата си антибиотик, членовете на неговия екип са употребявали тип химическа реакция, с цел да комбинират две единици от стандартен ванкомицин с ядро ​​от булвален.

Уникалният съставен елемент на това проучване е потреблението на „ изменящ формата “ линкер, химическа част, която съществува в голям брой структурни форми. Новата молекула има доста по-малка податливост от ванкомицин да накара един тип бактерии да развият устойчивост и съумя да лекува зараза в насекомо.

Свързващият булвален е флуксониална молекула, което значи, че неговите атоми могат да разменят позиции. Това му разрешава да трансформира формата си в над милион вероятни конфигурации.

Това може да обезпечи адаптивно преимущество против непрестанно разрастващи се бактерии.

Необходими са обаче повече prou`waniq, с цел да се уточняват съединенията за смяна на формата, да се оцени тяхната успеваемост за по-дълъг интервал от време и да се разбере дали са безвредни при други животни и при хора.

Проучването продължава

Екипът на Моузес сега работи за усъвършенстване на новите антибиотици, с вярата да ги направи по-силни.

Те желаят да създадат дребни структурни промени, с цел да видят дали е допустимо да подобрят интензивността на съединенията. След което ще би трябвало да премине през общоприетия развой на оценка и утвърждение на медикаменти, с цел да се прегледат токсичността и успеваемостта.

Конвенционалният ванкомицин може да повреди чернодробните и бъбречните кафези при хората, което се трансформира в възходящ проблем, защото устойчивите на антибиотици бактерии изискват все по-големи и по-големи дози от лекарството за лекуване.

Новите антибиотици с смяна на формата са ефикасни единствено при релативно огромни дози, което може да съставлява проблем за сигурността, в случай че се окаже, че са толкоз токсични, колкото стандартния ванкомицин.

Въпреки че са нужни повече изследвания, тези ранни открития са обещаващи.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР