Антарктида е покрит с лед континент, разположен в най-южната част

...
Антарктида е покрит с лед континент, разположен в най-южната част
Коментари Харесай

Съвсем неочаквано: вулкан в Антарктида всеки ден изхвърля злато на стойност 6 000 долара

Антарктида е затрупан с лед континент, ситуиран в най-южната част на Земята. Дори през лятото междинната температура там е -25 градуса по Целзий. Но мощният мраз не пречи на тази замръзнала част на планетата да бъде място с висока вулканична интензивност. В Антарктида има десетки вулкани, множеството от които са в спящо положение. Но към осем от тях към момента са дейни, а три от тях са регистрирани да изригват в по-новата ни история. Един от антарктическите вулкани е Еребус, който се счита за най-южния вулкан на Земята. Навремето учените са изследвали въздуха към това образувание и са открили, че всеки ден то отделя голямо количество златен прахуляк. Ако се изобрети технология за събирането му, може да се забогатее доста бързо.

Вулкан в Антарктида изхвърля в небето златни частици, само че те са микроскопични

Вулканът Еребус в Антарктида

Вулканът Еребус се намира на остров Рос, където има още няколко по-малки вулкана – доста от тях от дълго време угаснали. Вулканично дейната планина е открита от учените едвам през 1841 година, защото се намира надалеч от цивилизования свят. За изобретател се счита английският мореплавател Джеймс Рос, в чиято чест е наименуван покритият с лед остров.

Вулканът Еребус в Антарктида

Еребус е наименуван по този начин в чест на древногръцкия господ Ереб, който въплъщава безконечния мрак. Височината на вулкана Еребус възлиза на 3794 метра, диаметърът на кратера е 805 метра, а дълбочината му е 274 метра.

Най-активният вулкан в Антарктида

Ако се вгледате деликатно в сателитните фотоси на вулкана Еребус, ще видите, че на върха му има нещо алено. Това е езеро от лава, което се появчява някъде към 1972 година – от този миг учените стартират да следят активността на вулкана. Той постоянно изпуска нагоре облаци от разнообразни газове. В някои случаи от отвора даже изхвърчат камъни от разтопена канара, които са най-известни като „ вулканични бомби “.

Сателитна фотография на планината Еребус

През 1991 година учени изследват въздуха към вулкана и с изненада откриват, че газовите потоци съдържат дребни златни кристали с размер не повече от 20 микрометра. Според изчисленията на учените всеки ден Еребус изхвърля в небето 80 грама злато. Авторите на научното издание IFL Science пресметнаха, че това се равнява на 6 000 $ на ден. Резултатите от проучването демонстрират, че златният прахуляк се популяризира на разстояние до 1000 км от вулкана.

Неочакваният източник на злато в Антарктида

Въз основа на това Антарктида може да се назова златен континент. Ако някой бизнесмен успее да сътвори технология за хващане на дребните частици злато от въздуха, той може да забогатее. Това обаче звучи като нещо от сферата на фантастиката, тъй като микроскопичните частици метал летят доста надалеч една от друга – в случай че някой не успее да конфигурира филтър тъкмо над устието на вулкана.

Антарктида може да е богат източник на доста запаси континент, само че е прекомерно рисково място

Ако се съди по неналичието на вести, никой от предприемачите не се интересува от добива на злато в Антарктида. Това може да се дължи на обстоятелството, че добивът на злато на подобен далечен и леден континент може да коства повече от самия метал. Най-вероятно това просто е нерентабилно начинание и сходен бизнес ще носи единствено загуби.

Самолетната злополука наоколо до вулкана Еребус

Вулканът Еребус е най-известен не със златните си изпарения, а със обвързваното с него злополучие. През ноември 1979 година пътнически аероплан DC-10 се разрушава в ската на вулкана, при което умират всичките 257 пасажери на борда. Авиокомпания Air New Zealand проправя път през остров Рос, тъй като желае да предложи на клиентите си обиколка над студения континент. Полетът започвал от новозеландския Окланд, самолетът прелитал над Антарктида и се прибирал вкъщи.

Снимка след злополуката на самолета DC-10 на вулкана Еребус

В деня на злополуката времето е било облачно, само че полетът въпреки всичко не е анулиран. За да види най-малко нещо, капитан Джим Колинс се опитал да спусне самолета на височина 610 метра, само че явно не е видял вулкана. Ако се съди по фотосите, направени от пасажерите известно време преди конфликта, видимостта е била добра, просто водачът не е видял белия скат на фона на снежнобелите простори на Антарктида.

Златото е един от най-ценните метали в света. Обикновено се добива в мини – да вземем за пример в кариерата Мпоненг в Африка има доста от него. Но от време на време, както в тази ситуация с вулкана Еребус, злато се открива на най-неочаквани места. Знаете ли да вземем за пример, че в листата на австралийските дървета има частици от този метал?

Неотдавна откриватели с изненада откриха, че в листата на евкалиптовото дърво, което пораства в Австралия, се съдържат златни частици. Може да се каже, че в родината на кенгурата и рисковите паяци скъпият метал пораства напряко по дърветата.

За това, че листата на австралийските дървета съдържат златни частици, учените научават през 2013 година информацията бе оповестена в научното списание Nature Communications. По това време откривателите считат, че дребните фрагменти от благородния метал са се отсрочили върху листата вследствие на замърсяването на въздуха. Но неотдавна бяха открити доказателства, че златните частици се всмукват от околната среда, напряко от дълбините на планетата.

Златото нормално се среща единствено в листата на евкалипта Eucalyptus marginata. Той пораства единствено в Западна Австралия. Основната характерност на това дърво са дългите му корени, които доближават до 40 метра. Корените му са толкоз дълги, тъй като, намирайки се на изсъхнало място на нашата планета, дървото непрекъснато търси вода и хранителни субстанции. Понякога, до момента в който търсят вода, растенията откриват златни жилки и гълтам скъпоценните частици.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР