Антъни Блинкен пристига в Киев, за да чуе най-новото за контраофанзивата на Украйна

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев в
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев в сряда, което е третото му посещение в украинската столица от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

Посещението идва, когато контраофанзивата на Украйна навлиза в четвъртия си месец, като както политически, така и военни лидери в Киев говорят за последните печалби, особено в южната част на страната, след нарастващи опасения, че съгласуваният натиск на бойното поле не е довел до резултати.

Блинкен трябва да се срещне, наред с други, с украинския президент Володимир Зеленски, от когото може да очаква доклад от първа ръка за усилията на Украйна да си върне земя около източния град Бахмут - украинският лидер посети там с войските си във вторник.

Посещението на висшия дипломат на Вашингтон е възможност за Съединените щати и Украйна да се съгласуват преди Общото събрание на ООН (ООН) по-късно този месец, каза високопоставен служител на държавния департамент пред репортери, пътуващи с Блинкен.

„Украинците имат важна мисия в Ню Йорк, за да продължат да обясняват – на своите съюзници и партньори по целия свят – какво се случва и тяхната продължаваща нужда от подкрепа. И за нас е важно да продължим да водим това глобално усилие да ги подкрепяме“, каза служителят.

„Да имаме шанс да се консултираме и да се съгласуваме, преди да стигнем до Ню Йорк, е много, много важно.“

Въпреки че някои американски официални лица са частно критични към контранастъпателната стратегия на Украйна, длъжностното лице няма да се задълбочи в подробности, освен да каже, че сега е подходящият момент да „дойдат и да преценят“ как върви контранастъплението.

„Искаме да видим, чуем как те възнамеряват да продължат напред през следващите седмици“, каза служителят, добавяйки, че САЩ виждат страната да постигне „някои впечатляващи напредъци на юг по-специално, но също и на изток през последните дни и седмици.”

Пристигането на Блинкен в Киев идва по-малко от месец, след като президентът Джо Байдън поиска от Конгреса повече от 24 милиарда долара, за да помогне на Украйна да победи Русия в продължаващата война, тъй като някои проучвания показват, че подкрепата на американското общество за продължаване на финансирането започва да отслабва. Това посещение ще помогне на администрацията да изтъкне тази продължаваща подкрепа за американския народ, каза служителят.

Служителят повтори аргумента в подкрепа на Украйна, който Байдън е изтъквал в миналото, като каза, че става дума за „диктаторите и автократите, които не са в състояние да отхапят парче от своя съсед и да го продължат да живее по този начин безнаказано“.

Очаква се Блинкен също да обяви повече от милиард долара ново американско финансиране за Украйна по време на това посещение, като част от това ще бъде нова помощ за сигурността, според длъжностното лице. На въпрос дали новият пакет от подкрепа ще включва боеприпаси с обеднен уран след доклад, че администрацията е решила да продължи със спорните боеприпаси, длъжностното лице не пожела да коментира.

Министър Блинкен пристигна в Киев в сряда сутринта, след като направи нощно пътуване с влак от Полша, както и почти всички високопоставени посетители на разкъсания от война град, включително Байдън.

През април 2022 г. Блинкен направи пътуването с министъра на отбраната Лойд Остин, само няколко седмици след като руските сили се изтеглиха от райони непосредствено на север от украинската столица. Второто му пътуване беше през септември миналата година, когато в района на Харков тече първото голямо контранастъпление на Украйна.

Според Държавния департамент Блинкен също е отишъл за кратко в Украйна през март 2022 г., когато се е срещнал на границата с външния министър Кулеба.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР