Антъни Блинкън подчерта: Това ще бъде дългосрочно усилие. Спасителната операция

...
Антъни Блинкън подчерта: Това ще бъде дългосрочно усилие. Спасителната операция
Коментари Харесай

Антъни Блинкън обеща още 100 млн. долара на Турция за възстановяване от земетресенията

Антъни Блинкън акцентира: „ Това ще бъде дълготрайно изпитание. Спасителната интервенция за жалост завършва. Възстановяването е в ход и по-късно ще бъде извършена голяма интервенция по ново строителство. “

 

По-рано американският президент Джо Байдън разгласи незабавна помощ от 85 млн. $ за Турция и Сирия след земетресенията, които лишиха живота на над 44 хиляди души в двете страни. Блинкън сподели, че от спомагателните 100 млн. $ 50 млн. ще бъдат за незабавни фондове за поддръжка на бежанците и мигрантите, а останалите 50 млн. ще бъдат за филантропична поддръжка.

 

Блинкън дружно с турския външен министър Мевлют Чавушоглу обиколи засегнатите от бедствието региони на окръг Хатай с хеликоптер. Там той се срещна с представители на американските и турските избавителни екипи. „ Когато видиш размера на вредите, броя на постройките, броя на жилищата, броя на жилищата, които са разрушени, (става ясно, че) ще е нужно огромно изпитание за възобновяване им “, сподели държавният секретар след обиколката.

 

По-късно през днешния ден той ще отпътува за Анкара, където на следващия ден ще беседва с публични турски представители, измежду които евентуално и с президента Реджеп Тайип Ердоган. Сред тематиките, с изключение на дейностите по възобновяване след земетресенията, се чака да бъде и забавеното от Турция присъединение на Швеция и Финландия към НАТО.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР