Ансамбълът по художествена гимнастика ни зарадва с Олимпийската титла в

...
Ансамбълът по художествена гимнастика ни зарадва с Олимпийската титла в
Коментари Харесай

Весела Димитрова пред Nostrabet: Спирам след Световното, искам да си почина

Ансамбълът по художествена гимнастика ни зарадва с Олимпийската купа в Япония, откакто Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова детронираха рускините с съвършено изиграни съчетания.

Архитект на този успех е Весела Димитрова. Треньорът, който свърши прелестна работа през последните години и откакто нейните девойки взеха оценки от Световни и Европейски шампионати и Световни купи, стигнаха своя състезателен Еверест в Токио.

В изявление за Весела Димитрова приказва за своите грации и какво е изпитала, до момента в който играят на олимпийския килим и изяснява за какво възнамерява да се раздели с поста си.

Г-жо Димитрова, Вие и Вашите гимнастички в този момент справедливо обирате овациите в България. Благодаря Ви, че макар натоварения график, отделихте време и за диалог с нас!

Аз също Ви благодаря, че ме потърсихте и с наслада ще отговоря на Вашите въпроси.

Осъзнахте ли към този момент какво постигнахте в Токио?

Вече започнах да съзнавам. Като видях какъв брой топло ни посрещнаха в София, във Варна и на други места, какво отношение, какво почитание получаваме, си давам сметка, че в действителност сме създали нашите сънародници щастливи.

Когато тръгвахте към Япония, какво си казахте?

Исках девойките да продължат да упражняват пълноценно и на японска земя, и в самото съревнование да осъществят дългогодишната ни работа.

Бяхте ли уверена, че ще прекъснете хегемонията на Русия на Олимпийски игри?

Вярвах на моите девойки и вътрешно усещах, че в случай че играят на върха на опциите си, нещо в което не съм се и съмнявала, ще имаме мотив за голяма наслада и даже странични фактори няма да ни попречат да реализираме фантазията си.

Имаше ли сериозен миг по време на самото съревнование?

Не видях подобен. Бях спокойна, тъй като виждах, че девойките играят съвършено съчетанията си. Те не позволиха неточност и техният успех е неоспорим.

Защо тогава рускините ревнаха, че са ощетени?

Всеки има право да приказва, каквото си желае. За мен е значимо, че експертите в залата единомислещо признаха, че първото място на България е справедливо предвид на сложността на съчетанията и тяхното осъществяване.

Не мислите ли, че от щаба на Русия скочиха на съдиите по две аргументи - с цел да омаловажат купата на България и да оправдаят своя неуспех?

Има някаква логичност в това, само че не мисля, че би трябвало да разясня повече. Съдиите и експертите отдадоха заслуженото на нашия отбор и само това е от голяма важност.

Допускате ли, че на Световното през ноември, което още веднъж е в Япония, съдиите ще гледат с друго око на Вас?

Ние постоянно сме били обект на едно по-специално отношение от страна на съдиите, тъй че за нас няма да се случи нещо по-различно. Целта ще е още веднъж да играем съвършено, с цел да сме подвластни от самите себе си.

Ще съумеете ли да мотивирате за толкоз малко време Вашите гимнастички за нов огромен триумф, ще съумеят ли и те да имат настройката, каквато имаха на Олимпиадата?

Мисля, че ще отидем оптимално добре готови и на Световното, и девойките още веднъж ще дадат всичко от себе си. Те знаят, че е мъчно да се изкачиш на върха, само че два пъти по-трудно е да се задършиш на него.

Г-жо Димитрова, Вашите грации оповестиха, че Шампионатът на Планетата ще бъде последното им съревнование. Съществува ли най-малко най-малък късмет да ги разубедите да трансформират решението си?

Няма да е правилно от моя страна, да желая нещо друго от тях, щом са взели това решение. Защото знам какъв труд и старания поставиха през годините, какъв брой нерви изразходиха и какъв брой изтощени са душевен, физически и прочувствено. Като техен треньор ще уважа решението им.

Вие имате ли сили да продължите напред?

Аз също съм на лимита на опциите си след толкоз години напрежение и след Световното считам да спра и да си взема отмора.

Значи няма да водите идващия отбор?

Няма да го повеждам, само че съм спокойна, тъй като имаме експерти, които да продължат традициите. Но, откакто си умря, още веднъж ще работя за художествената гимнастика в България.

Разкрийте най-малко кои ще наследят златните ни девойки от ансамбъла?

Направили сме асортимент и сме се спрели на 16 гимнастички. Предстоят им лагери и от тях ще останат 10, измежду които ще са тези, призвани да бъдат идващите златни грации в ансамбъла.

Още от ПРОГНОЗИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР