Ансамбъл Тракия ще посрещне в дома си – репетиционната зала,

...
Ансамбъл Тракия ще посрещне в дома си – репетиционната зала,
Коментари Харесай

Ансамбъл “Тракия“ показва на децата на Пловдив празничните танци на баба и дядо

Ансамбъл „ Тракия ” ще посрещне в дома си – репетиционната зала, деца от учебни заведения и детски градини в Пловдив за 32 просветителни концерта. Те ще имат опция да се срещнат от близко с обичаите и обредите от празничния пролетен календар на българина.  Инициативата на артистите е във връзка идните Великденски празници.
Прочетете още
„ Пролетен момински танц “, „ Гергьовден “, „ Първа среща “ ще са част от танците, посредством които малчуганите ще научат по какъв начин техните прабаби и дядовци са посрещали Цветница и Великден – най-големите пролетни празници за българите.

Петя Доневска и Светлана Станева от трупата на ансамбъла ще покажат на младата аудитория каква е разликата сред лазарките от шопския и тракийския край. Разликите от многообразните етнографски области в страната ще се видят и в другите костюми и носии, които носят танцьорите и артистите. Децата ще могат да се допрян и до най-характерните от тях, както и да се срещнат с музикалните принадлежности, с които се извършва фолклорната музика.

„ Възстановихме поредицата от просветителни концерти предходната година като естествено продължение на работата ни с школата за деца към ансамбъла, която към този момент навърши 10 години. От самото начало концепцията ми беше да създадем среда и условия, в които да помогнем на децата да се учат и да запазят изконните за нас обичаи и традиции “, разяснява художественият началник на „ Тракия “ проф. доктор Даниела Дженева.

Образователните великденски концерти стартират от 20 март и ще продължат до 6 април. Първи посетители на ансамбъла от 14 часа ще бъдат учениците от СУ „ Св. св. Кирил и Методий “ и СУ „ Черноризец Храбър “. В идващите дни аудитория ще бъдат още децата от ДГ „ Малкият принц “, ДГ „ Десислава “, ДГ „ Мир “, ДГ „ Чучулига “, ДГ „ Велимира “, ДГ „ Осми март “, ДГ „ Елица “, ДГ „ Незабравка “, ДГ „ Червената шапчица “, ДГ „ Еделвайс “, ДГ „ Слънце “, ДГ „ Таня Сивичева “, ОУ „ Екзарх Антим I “, СУ „ Св. Константин-Кирил Философ “, СУ „ Христо Г. Данов “, ОУ „ Стоян Михайловски “, ОУ „ Васил Петлешков “, ОУ „ Тодор Каблешков “.

Идеята на проф. Дженева да развива просветителните начинания ще може да се види и от необятната аудитория на 31 май т.г. на Античния спектакъл, където с празничен концерт в навечерието на Деня на детето ще се качат стотици ученици на школите към отбор „ Тракия “, НУМТИ „ Добрин Петков “, СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, СУ „ Любен Каравелов “, ФТА „ Иглика “ към ОДК –Пловдив, „ Луди млади “ към НЧ " Проф. Кирил Дженев - 2018 ", ФТА „ Дилянка “, ФТА „ Седенчица “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР