Ансамбъл „Българе“ излезе на протест пред Министерския съвет. Частните ансамбли

...
Ансамбъл „Българе“ излезе на протест пред Министерския съвет. Частните ансамбли
Коментари Харесай

Ансамбъл „Българе“ с протестен танц пред Министерския съвет

Ансамбъл „ Българе “ излезе на митинг пред Министерския съвет . Частните ансамбли стачкуваме, тъй като към момента не ни се дава опция да работим по този начин, както работихме преди пандемията. Това сподели художественият началник на отбор „ Българе “ Стоян Михов.

По думите му с актуалните ограничения танцовите школи са изправени пред банкрут – на 30% потенциал в залите.

„ Ние сега сме притиснати до стената. Цяла година основателят на ансамбъла Христо Димитров с неговата сестра направиха невъзможни неща, с цел да оцелеем в тази пандемия, само че в един миг активите свършват, в това време не може да концентираме. Мерките от страната не ни правят работа “, съобщи той, представен от БГНЕС.

Допълни, че в устрема си да подсигури постоянното погашение на заплатите Димитров е разпродал част от инвентара на ансамбъла, техника и коли, само че към този момент нямало накъде да се продължи.

Михов разясни, че митинга в Триъгълника на властта е краен вид. „ Досега, 18 години от нашето битие, в доста малко случаи сме желали помощ от страната. При нас, в областта на изкуството, по-специално при частните ансамбли, ние не получаваме никакви дотации от страната. Едно от нещата, които ще желаеме да се трансформират за в бъдеще, когато се образува кабинет, ще желаеме законът да се промени по този начин, че и частните ансамбли да могат да получават дотации, както държавните “, сподели още той.

Художественият началник на отбор „ Българе “ съобщи, че сега всички други браншове – частни учебни заведения, частни лечебни заведения, частни детски градини получават дотации, които се изплащат и на държавните.

Михов сподели, че ще предложат промени в закона и опцията да получават субсидия за всеки продаден билет. Той призна, че са спечелили няколко плана по линия на Министерството на културата, само че средствата от тях са можели да се употребяват за избрани действия, като покриване на разноски за ток, корекция на костюми, а на тях им трябват средства за заплати, възнаграждение на наеми и други разноски от първа нужда.

Въпреки тежкия интервал, Михов увери, че до момента всички в ансамбъла постоянно са получавали заплатите си. Танцьорите ще продължат да бъдат всеки ден пред Министерски съвет до края на месеца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР