Ансамбъл „Шумен“ с главен художествен ръководител Катя Кайрякова покори сърцата

...
Ансамбъл „Шумен“ с главен художествен ръководител Катя Кайрякова покори сърцата
Коментари Харесай

Шуменци откриха Фестивал на щастието

 Шуменци откриха Фестивал на щастието  Шуменци откриха Фестивал на щастието  Шуменци откриха Фестивал на щастието
Ансамбъл „Шумен“ с основен живописен началник Катя Кайрякова покори сърцата на публиката по време на Фестивала на щастието в турския град Синоп. Танцьорите бяха поканен да открият Дните на черноморския курорт в северната част на Турция на 8, 9 и 10 септември. Шуменци поведоха празничното дефиле, което мина през централните улици на града. Шествието беше посрещнато пред паметника на създателя на съвременна Турция Кемал Ататюрк до пристанището, а по-късно стартира и концертната стратегия.

В четири композиции отбор „Шумен“ показа песни, музика и танци от разнообразни фолклорни области на България. Всяко от осъществяванията беше посрещано с бурни овации, а измежду публиката имаше и български изселници от Шуменско и Новопазарско. Магията на българската ритми, насторението на националните танци и песни, пъстротата на красивите пирински, шопски, добруджански и тракийски носии сътвориха неповторима празнична атмосфера в първия ден на фестивалните дни в Синоп.

По покана на турската страна измежду формалните посетители бяха зам.-кметът на община Шумен инж.Боян Тодоров, ръководителят на Надзорния съвет на „Алкомет“АД и на УС на Българо-турската търговско-индустриална камара Фикрет Индже. По-рано те бяха посрещнати от зам.-кмета на Синоп Исмет Дамароглу и Дериа Кьокдемир, ръководител на сдружението „Обединени сили“, което провежда фестивала. „Щастливи сме да ви приветстваме в нашия град. Ние имаме вяра, че любовта е възприятието, което има силата да ни сплотява и да ни прави щастливи. Сигурно поради това по никакъв начин не е инцидентно, че за поредна година в нашите национални изследвания жителите на града се самопределят като най-щастливите хора в държавата“, сподели артистичният началник на събитието Волкан Атълган.

Инж. Тодоров благодари за гостоприемството и показа, че положителните междусъседски връзки са единствено в интерес на хората от двата града и причина за взаимни културни прояви. Фикрет Индже също поздрави участниците. Той изрази своето персонално разбиране, че като представител на бизнеса е доста значимо да поддържа обществени и културни планове, които да способстват за развиването на обществото.

Синоп е едно от най-красивите места по Северното Черноморие на Турция. Разположен е на полуостров, картинно заобиколен от планини и превъзходна гледка към морето. Населението му е към 50 000 души, а през дейния летен сезон стига до 250 000.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР