Анонсирахме още през май първите стъпки за увеличение на учителските

...
Анонсирахме още през май първите стъпки за увеличение на учителските
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: След 3 години учителската заплата ще е 1 600 лв.

Анонсирахме още през май първите стъпки за нарастване на учителските заплати, а в този момент реализирахме нарастването - този ангажимент е измежду целите на държавното управление, зави министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
Вълчев изясни, че все още най-ниската учителска заплата е 760 лева, а най-ниската директорска 960 лева
На въпроса намира ли тези заплати за задоволителни, просветителният министър напомни главен принцип в стопанската система, че средствата постоянно са незадоволителни.
Той счита, че учителите заслужават повече и изясни, че до края на мандата е планувано да се реализира двойно нарастване по отношение на настоящо.
Към края на мандата учителите да получават по 1860 лева бруто е проекта на държавното управление. Това прави към 1600 лева чисто, уточни министър Вълчев.
Министър Вълчев изясни, че са обезпечени по 330 млн. лв. годишно за осъществяване на този план т.е. 1млрд. и 400 хиляди лв. за четирите години.
Увеличението на заплатите ще е 15 % за цялата година. Вълчев счита, че до 2021 година ще бъде осъществена учителска заплата от 1600 лева
Втората стъпка на нарастването на приходите ще е още идната година, твърди министъра.
Механизмът би трябвало да бъде направен по този начин, че да се дават повече пари на педагозите, които се занимават с деца със специфични потребности или такива, които не владеят български.
18-20% от децата, навлизащи в просветителната система, не владеят български език. Най-доброто решение на този проблем е да сътворяваме по-мотивирани учители
По мотив приема на първокласници, просветителният министър разяснява, че са нужни измерими и проверими критерии, тъй като това ще минимизира опцията за операция и родителите ще могат да упражнят надзор.
Припомняме, че държавното управление отпусна 80 млн. лева за 15% нарастване на учителските заплати от 1-ви септември.Това стана в осъществяване на оповестеният и препоръчан за публично разискване план на разпоредба за нормирането и заплащането на труда в системата. В планът се предлага и нарастване на процентът за диференцирано възнаграждение от 3,5% на 4%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР